GLOBUS

Užasno vrijeme zahvatilo zapad i sjever Evrope: Tope se mostovi, u Holandiji situacija nezapamćena

Index.hr

27.7.2018

Opasan toplinski val zahvatio je zapad i sjever Evrope, a njegov vrhunac očekuje se danas, ali i tokom vikenda.

Središte toplinskog vala nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Njemačke, a iako se sam vrhunac toplinskog vala očekuje danas, meteorološka stranica AccuWeather javlja i da se iznimno visoke temperature očekuju i tokom vikenda, a istu prognozu daje i Severe Weather Europe.

Padaju rekordi u Velikoj Britaniji

Kako javlja Guardian, u Velikoj Britaniji padaju rekordi, a pojavili su se i neočekivani problemi usljed toplinskog vala. Temperatura je počela utjecati i na željezničku infrastrukturu, zbog čega vozovi voze sporije. Probleme u željezničkom prometu ne stvaraju samo visoke temperature nego i oluje i grmljavina na sjeveru zemlje, za koje Guardian javlja da su utjecali na signalizaciju na željeznicama, što je, također, dovelo do problema.

Osim toga, javljaju i kako se vrhunac toplinskog vala poklopio s jednim od najprometnijih dana u zemlji kada se radi o letovima. Škola je završila i britanske obitelji ovog petka kreću na putovanja, a postoji opasnost od brojnih pregrijanih automobila na cestama, što će, također, otežati promet.

Toplinski val utječe i na životinje, a veterinari javljaju kako su ovog juna i jula primili najviše divljih životinja ikada.

Britanski meteorolozi za danas su najavili temperature od 37 stepeni, što znači da bi trebao biti oboren rekord najviše zabilježene temperature od 36,7 stepeni iz 2015. godine. Britanci čekaju oluje koje su najavljene za danas, ali BBC javlja kako će se i sljedeće sedmice očekuju iznimno visoke temperature.

U Holandiji oboreno 15 rekorda

Kako javlja NL Times, u Holandiji je oboreno čak 15 temperaturnih rekorda. Holandija treći dan za redom mjeri temperature više od 30 Celzijevih stepeni, a temperaturni rekordi oboreni su na 15 različitih meteoroloških stanica od 33 koje su postavljene širom zemlje.

Njihov nacionalni meteorološki institut izdao je narandžasto upozorenje zbog vrućine još u srijedu, a to upozorenje i dalje je na snazi. NL Times podsjeća na posljednji toplinski val iz 2015. godine iz koje i Velika Britanija bilježi rekordne temperature. Dodaju i kako očekuju obaranje rekorda u nadolazećim danima te kako se visoke temperature prognoziraju do sljedećeg petka što će za Holandiju značiti 20 dana pod udarom toplinskog vala.

Metal u mostovima se toliko zagrijao da se ne može otvoriti prolaz za brodove

I u Holandija su se pojavili brojni problemi vezani uz visoke temperature. Primjerice, u Apeldoornu je lokalni zoološki vrt morao zatvoriti nastambu s Makaki majmunima jer su temperature u njihovoj nastambi zbog kamenja u nastambi prerasle 50°C. U toj nastambi među majmunima mogu prošetati ljudi, a uprava ZOO-a poručuje kako to okruženje nije sigurno za posjetitelje i osoblje.

Osim toga, u Frieslandu je zatvoren jedan od mostova jer se metal u njemu uslijed prevelikih vrućina toliko zagrijao i spojio da se više ne može otvoriti za prolaz brodova. Isto se dogodilo s mostovima u Amsterdamu kojih je zatvoreno 12, koji su se toliko ugrijali da su se "spojili" na dijelu koji bi se trebao otvoriti kako bi ispod njega prošli brodovi.

Gradski službenici pokušavaju ohladiti mostove nakon čega će napraviti novu procjenu stanja i vidjeti mogu li se mostovi opet otvoriti. Došlo je i do topljenja asfalta, uginuća hiljada riba u Krabeplasu kraj Vlardingena, a počele su se razvijati i opasne alge zbog kojih je izdano upozorenje.

U Francuskoj se bilježe najviše temperature od 1976. godine

U Francuskoj su pak temperature preko noći pale na 24,6C, a meteorolozi javljaju da u Parizu toliko visoke temperature nisu zabilježene od 1976. godine prenosi The Local.fr. Francuzi zato kao i ostatak Evrope zahvaćen toplinskim valom iščekuju oluje najavljene za danas koje bi trebale sniziti temperature.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.