SKANDALI

Tramp priznao da se njegov sin sastao s Rusima zbog informacija o Hilari Klinton

Avaz.ba

6.8.2018

Donald Tramp (Trump) je u nedjelju rekao da se njegov sin sastao s ruskom advokaticom "kako bi dobio informacije" o njegovoj protukandidatkinji na predsjedničkim izborima 2016. Hilari Klinton (Hillary Clinton), rekavši da je taj sastanak bio "sasvim legalan".

Američki predsjednik se u objavi na Twitteru obrušio na svoju omiljenu metu, medije glavne struje koje naziva "lažnim vijestima": 

- Lažne vijesti pišu, što je obična izmišljotina, da sam zabrinut zbog sastanka na kojemu je moj predivni sin Donald bio u ''Trump Toweru" u junu 2016.  Riječ je o sastanku kako bi dobio informacije o predstavnici opozicije, koji je sasvim legalan i to se u politici uvijek radi. Ničim nije rezultirao. Nisam znao ništa o tome! - napisao je američki predsjednik. 

Ovo je prvi put da predsjednik SAD otvoreno i jasno govori o temi sastanka.

Kada mu je posrednik obećao da će od ruske vlade dobiti kompromitirajuće informacije o Hilari Klinton, Donald Tramp mlađi je oduševljeno pristao na susret s ruskom advokaticom u Trampovom neboderu na Menhetnu.

Advokatica je poslije nijekala da je povezana s Kremljem.

Sastanku su prisustvovali zet Donalda Trampa, Džered Kušner (Jared Kushner) i njegov direktor izbornog štaba Pol Manafort (Paul).

Iz okružja republikanskog milijardera čulo se nekoliko inačica o tom sastanku otkako su mediji o njemu izvijestili prije godinu.

Trampov sin je prvo rekao da se na sastanku razgovaralo o sporu Vašingtona i Moskve zbog usvajanja djece. No otkad je priznao da je njegova tema bila političke naravi, predsjednikovi advokati uporno ističu: sastanak nije bio nezakonit, ništa konkretno iz toga nije proizišlo i Donald Tramp nije znao ništa o tome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.