ŠVEDSKA

Dalaj Lama: Evropa pripada Evropljanima, a migranti bi se trebali vratiti u svoje zemlje da ih ponovo izgrade

Dobitnik Nobelove nagrade za mir

Arhiv

Srna

12.9.2018

Evropa pripada Evropljanima, a migranti bi se trebali vratiti u svoje zemlje da ih ponovo izgrade, izjavio je tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama.

On je na konferenciji u Malmeu, u kojem živi veliki broj imigranata, rekao da Evropa ima moralnu obavezu da pomogne izbjeglicama, čiji su životi izloženi stvarnoj opasnosti.

- Mislim da Evropa pripada Evropljanima. Prihvatite migrante, pomozite im, obrazujte ih. Ali, na kraju, oni bi trebali učestvovati u razvoju svojih zemalja - rekao je duhovni vođa Dalaj Lama, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989. godine.

Dalaj Lama, kojeg poštuju milioni budista širom svijeta, govorio je u Malmeu tri dana nakon što je ekstremna desnica zauzela treće mjesto po broju glasova na izborima koji su u Švedskoj održani u nedjelju, 10. septembra.

Tibetanski vjerski vođa, čije ideje mnogi porede sa idejama Mahatme Gandija i Martina Lutera Kinga, pobjegao je iz Lase, glavnog grada Autonomne Regije Tibet, zbog straha za  život, nakon što je Kina poslala vojsku da smiri ustanak u ovoj oblasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.