SAD

Pompeo: Ovo je tek početak sankcija, sami istražujemo ubistvo Kašogija

S. N.

24.10.2018

Pripadnici obavještajne službe, Kraljevskog suda, ministarstva vanjskih poslova i još nekih ministarstava Saudijske Arabije naći će se na prvom spisku osoba kojima će Sjedinjene Američke Države zabraniti ulazak i zamrznuti imovinu. Oni će biti kažnjeni zbog umiješanosti u ubistvo Džamala Kašogija, kolumniste lista "The Washington Post".

Kako je novinarima na posebnoj pres-konferenciji prenio ministar vanjskih poslova SAD Majkl Pompeo (Michael), "ove sankcije neće biti naša posljednja u ovom slučaju".

- Nastavit ćemo istraživati i dodatne mjere kojima ćemo kazniti odgovorne. Jasno poručujemo da SAD ne toleriraju ovakvu vrstu okrutne akcije kojom se ušutkao Kašogi, ali i drugi novinari, koristeći nasilje. Nastavljamo održavati snažno partnerstvo sa Saudijskom Arabijom. Niti predsjednik, a ni ja, nismo sretni zbog ovakve situacije - rekao je Pompeo.

Naglasio i da SAD ostaju pri politici "zajedničkih strateških interesa sa SAD".

- I dalje smatramo da je moguće ostvariti oba imperativa - zaštita Amerikanaca i držanje odgovornim onih koji stoje iza ubistva Kašogija.

Ističem da ovo nije posljednji korak koji ćemo poduzeti u kažnjavanju odgovornih. Nastavit ćemo vlastite napore, aktivnost utvrđivanja činjenica, kako bi se sve daljnje mjere koje budemo poduzimali temeljile na našim spoznajama i istinskim činjenicama. Naravno, preuzimat ćemo i informacije koje budu dolazile iz drugih izvora, poput turskih ili saudijskih obavještajnih izvora - naveo je dalje Pompeo.

Naglasio je i da će SAD u daljnjim koracima sarađivati sa saveznicima te američkim parlamentom.

Upitan stoji li krinski princ Mohamed iza ubistva novinara Kašogija, Pompeo je rekao:

- Saznajemo činjenice kako se istraga razvija. Fokusirani smo ne samo na izvršioce već i one koji stoje iza njih ili su s njima povezani, a na višim su pozicijama. U skladu sa saznanjima koja dobijemo, a koja su provjerljiva, svako ko bude umiješan, bit će sankcioniran. U proteklih nekoliko dana puno smo saznali i nadam se da će tako biti u narednih 48 ili 72 sata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.