SVIJET

Altun: Da nije bilo napora Turske, slučaj Kašogi bio bi zataškan

On je pozvao sve aktere međunarodne zajednice, prvenstveno Francusku, da poduzmu korake koji će doprinijeti ostvarenju tog cilja

Radi se na otkrivanju nalogodavaca. Arhiv

Fena

12.11.2018

Šef Ureda za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahretin Altun (Fahrettin), u saopćenju ocijenio je da izjava francuskog ministra vanjskih poslova Žan - Iv Le Drian (Jean-Yves Le Drian) o koracima Turske nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) "ne oslikava istinu", prenosi Ambasada Republike Turske u BiH. 

- Neprihvatljive su optužbe da naš predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), igra političke igrice. Ne treba zaboraviti, da nije bilo odlučnih napora Turske, ovaj slučaj bi odavno bio zataškan - izjavio je Altun, prema saopćenju.

Naglasio je da dijeljenje dokaza o ubistvu Kašogija s mnogim prijateljskim zemljama pokazuje jasnu namjeru Turske da iznese istinu. Premijer Kanade Džastin Trudo (Justin Trudeau) je izjavio da je obavještajna služba te zemlje preslušala snimke ubistva. Francuska je u ovom procesu imala jednak tretman, naglašava Altun.

- Ovim putem potvrđujem da su dokazi o ubistvu Kašogija podijeljeni i s francuskom institucijama; 24. oktobra 2018. godine, snimak je preslušao predstavnik obavještajne službe Francuske s kojim su podijeljeni i detaljni podaci, među kojima je i dešifrirani snimak. Ako postoji problem u komunikaciji francuskih institucija, to treba da riješi Francuska, a ne Turska - riječi su Fahretina Altuna.

Poručio je da Turska nastavlja rad na otkrivanju svih detalja ubistva Džamala Kašogija što se odnosi i na otkrivanje nalogodavaca.

Altun je pozvao sve aktere međunarodne zajednice, prvenstveno Francusku, da poduzmu korake koji će doprinijeti ostvarenju tog cilja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.