PRAZNICI

Beč je božićna prijestonica Evrope

Turisti svake godine dolaze zbog dobro poznatih adventskih sajmova

Bečlije na božićne poklone svake godine potroše 350 miliona eura

Avaz.ba

13.11.2018

U vrijeme adventa glavni grad Austrije se preko noći pretvara u pravu božićnu bajku, to znaju i turisti koji svake godine dolaze zbog dobro poznatih adventskih sajmova. 

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig (Michael Ludwig), zajedno je s predsjednikom Bečke privredne komore Valterom Rukom (Walter Ruck), najavio je skoro otvorenje sajmova. Prvi ovogodišnji adventski sajmovi u Beču bit će otvoreni već sredinom novembra, a gradonačelnik se nada da će turistički i privredni rezultati premašiti sve dosadašnje. 

Beč je božićna prijestonica Evrope. Niti jedna druga metropola tokom adventa ne svijetli kao naš grad - rekao je Ludvig tom prilikom.  

Tu tezu dokazuju nevjerovatne turističke brojke. Broj noćenja zabilježenih tokom adventa u Beču je u stalnom porastu. Prije deset godina on je iznosio 800.000, 2013. godine zabilježen je porast na 1.150.000 noćenja, a prošle se godine ta brojka popela na nevjerovatnih 1.400.000, što predstavlja porast broja noćenja od čak 60 posto u posljednjih deset godina. 

I prodajni rezultati bečkih trgovina tokom predbožićnog perioda potvrđuju isto. Samo Bečlije na božićne poklone svake godine potroše 350 miliona eura, a božićni biznis osigurava 1.900 dodatnih radnih mjesta.

Ono po čemu ipak turisti najviše pamte advent u Beču je božićno  osvjetljenje koje se ubraja u najljepše u Evropi. Prema ispitivanju koje je proveo "MAKAM Research", čak 98 posto stranih ispitanika istraživanja ocijenilo ga je odličnom ocjenom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.