STAVOVI

Libermanovu ostavku Hamas nazvao političkom pobjedom za Gazu

Mi kratkoročno kupujemo mir i rezultat toga je ugrožavanje nacionalne sigurnosti

Ebu Zuhri: Politička pobjeda Gaze. Arhiv

Fena

14.11.2018

Palestinski pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, u srijedu je nazvao odlazak Avigdora Libermana s mjesta izraelskog ministra odbrane "političkom pobjedom za Gazu".  

Sami Ebu (Abu) Zuhri, portparol Hamasa, izjavio je da je Libermanova ostavka priznanje poraza, neuspjeha i bespomoćnosti u suočavanju s palestinskim otporom.

- To je politička pobjeda za Gazu, koja je uspjela u svojoj upornosti - kazao je on. 

Za Hamas, Libermanova ostavka s položaja ministra odbrane nagovještaj je "političkog zemljotresa u regiji okupacije".  

Liberman, bivši ministar vanjskih poslova i 60-godišnji čelnik ultranacionalističke stranke Yisrael Beiteinu, obavljao je dužnost ministra odbrane od maja 2016. On je kontroverzna ličnost u izraelskoj politici zbog svoje antiarapske retorike.  

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) oslanja se na podršku pet poslanika Yisrael Beiteinua u parlamentu.

Libermanova ostavka mogla bi, stoga, dovesti do sazivanja prijevremenih izbora, iako Netanjahuova desničarska vlada ima tijesnu većinu od 61 mjesta u Knesetu koji broji 120 poslanika i bez poslanika iz Yisrael Beiteinu partije.

Odlazeći ministar odbrane pozvao je ostale stranke u vladi da održe nove izbore što je skorije moguće. Očekuje se da naredni parlamentarni izbori budu održani u periodu od godinu.

Liberman je često kritizirao izraelski pristup palestinskoj pobuni kao previše blag.  

- Mi kratkoročno kupujemo mir i rezultat toga je ugrožavanje nacionalne sigurnosti. Sada je na glasačima da odluče koji je ispravan kurs - izjavio je Liberman novinarima komentirajući primirje u Gazi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.