SVIJET

Britanski zastupnici predali milion glasova za novi referendum o Brexitu

Naglasili da Mej ne može i dalje ignorirati pozive da se izjasne oko njenog opasnog sporazuma

Britanija: Postoje jasne alternative. Ilustracija

Index.hr

3.12.2018

Proevropski orijentirani zastupnici iz niza stranaka su uredu britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) predali peticiju s više od milion potpisa za održavanje drugog referenduma o Brexitu.  

Džastin Grining (Justine Greening), bivša ministrica u konzervativnoj vladi Tereze Mej, pridružila se laburisti Čuki Umuni (Chuki Umunni), čelniku liberalnih demokrata Vinsu Kableu (Vince Cable) i zastupnici zelenih Kerolajnu Lukasu (Caroline Lucas) u predaji peticije kampanje "People's Vote Downing Streetu".

- Sad postoje jasne alternative pred Britanijom koje će desetljećima oblikovati naše živote - napisala je Grining uoči predaje peticije koju je organizirao list "The Independent".

- Parlament je u potpunom zastoju. Dajmo povjerenje ljudima da donesu informiranu odluku o sljedećem britanskom koraku - dodala je ona.

Lukas je istaknula kako većina javnosti sada podržava kampanju za novi referendum, pozivajući se na nedavne ankete.

Naglasila je kako Mej "ne može i dalje ignorirati naše pozive da se izjasnimo oko njenog opasnog sporazuma o Brexitu".

- Nije važno jeste li glasali za ostanak ili odlazak, niko nije glasao za ovaj nered, zbog čega trebamo novi referendum o ostanku - napisao je Umuna na Twitteru.

Mej je u ponedjeljak na televiziji ITV rekla kako se i dalje protivi novom referendumu, poručivši kako je javnost već 2016. dala svoje mišljenje o izlasku, kad ih je 52 posto odabralo Brexit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.