SVIJET

Denuklearizacija - eliminacija američke nuklearne prijetnje

SAD neće ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji dok ne ispune njihov zahtjev

Sjeverna Koreja odbacila američke pozive. Arhiv

Srna

20.12.2018

Opredjeljenje Sjeverne Koreje za "denuklearizaciju Korejskog poluotoka" također uključuje "potpunu eliminaciju američke nuklearne prijetnje Koreji", navodi se u komentaru državne novinske agencije Sjevera KCNA. 

Kada kažemo Korejski poluotok, mislimo na područje DPRK i teritorij Južne Koreje, gdje je raspoređeno američko nuklearno oružje i drugi oblici sila agresije - navodi se u tekstu. 

Dalje se ističe da denuklearizaciju treba pravilno razumjeti kao uklanjanje svih faktora prijetnje, ne samo sa područja Sjevera ili Juga već i susjednih oblasti.

Sjeverna Koreja odbacila je američke pozive za jednostranom denuklearizacijom i Vašington treba odustati od iluzije da će prisiliti Pjongjang da se silom i pritiskom odrekne nuklearnog oružja - navodi se u tekstu. 

SAD su saopćile da neće ukidati sankcije Sjevernoj Koreji dok se ne ostvari veći napredak u smislu dosljedne denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Vašington je odbacio svaku sugestiju da će smanjiti vojno prisustvo u regionu. 

- Sasvim je očigledno da denuklearizacija Korejskog poluotoka predstavlja zajednički poduhvat koji se ne može postići osim ukoliko obje Koreje i SAD ne budu u tome zajedno -  navodi se u tekstu i dodaje da denuklearizaciju Sjeverne Koreje treba definirati kao "potpunu eliminaciju američke nuklearne prijetnje".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.