SVIJET

SAD i Kina odlučile pregovarati o kraju trgovinskog rata

Dvije države provele su u previranju proteklu godinu, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi eura i potičući strahove od globalnog ekonomskog usporavanja

Godina dana u trgovinskom ratu. Ilustracija

Index.hr

4.1.2019

Kina i SAD održat će 7. i 8. januara u Pekingu pregovore da završe trgovinski rat koji izaziva sve veće probleme njihovim ekonomijama i svjetskim finansijskim tržištima.

Dvije države provele su u trgovinskom ratu proteklu godinu, ometajući protok robe vrijedne stotine milijardi eura i potičući strahove od globalnog ekonomskog usporavanja. 

Radna skupina pod vodstvom zamjenika američkog trgovinskog predstavnika Džefrija Geriša (Jeffreya Gerrisha) doći će u Kinu kako bi vodila "pozitivne i konstruktivne razgovore" s kineskim kolegama, navodi se u saopćenju kineskog Ministarstva trgovine na njegovoj internetskoj stranici. 

Ministarstvo je saopćilo kako su dvije strane potvrdile datume u telefonskom razgovoru, ali nije navelo druge pojedinosti. 

Na samitu u Argentini krajem prošle godine američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jinping) složili su se o "prekidu vatre", odlučivši odustati od uvođenja dodatnih carina na 90 dana počevši od 1. decembra, kako bi u tom razdoblju pokušali postići dogovor.

Sada se Kina i SAD suočavaju s martovskim rokom za kraj pregovora o završetku štetnog trgovinskog rata, inače bi Vašington mogao nastaviti s povećanjem američkih carina na kinesku robu, a Peking s mjerama odmazde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.