EVROPA

Osnovana nova njemačka desna stranka, koriste tajni simbol nacista

Koristit će cvjetove različka kao pozadinu njemačke zastave

Stranka "Buđenje njemačkih patriota". Facebook

Index.hr

11.1.2019

Njemački političar napustio je krajnju desnu njemačku političku opciju, Alternativu za Njemačku (AfD), kako bi osnovao novu stranku s logotipom kojeg su kao tajni znak koristili austrijski nacisti 1930-ih godina prošlog stoljeća, piše "The Guardian". 

Andre Pogenburg (Poggenburg) podnio je ostavku prošle godine na funkciji regionalnog voditelja AfD-a u istočnoj pokrajini Saska-Anhalt nakon što je Turke nazvao „vozačima deva“, a imigrante s dvojnim državljanstvom „skupinom beskućnika koju više ne želimo“. Stranku je u potpunosti napustio ranije ove sedmice, a o svom napuštanju obavijestio je putem maila.

U njemu je kritizirao AfD da se previše brine o tome kako će njemačka obavještajna služba početi nadzirati tu stranku. Odvojeno je novinama "Welt" rekao da se protivi "pomicanju ulijevo" u AfD-u, unutar kojeg se posljednjih nekoliko mjeseci provodi čišćenje od ekstremnih elemenata u pokušaju da se stranka predstavi kao umjerenija desna opcija.

Njegova nova stranka Aufbruch der deutschen Patrioten (Buđenje njemačkih patriota) koristit će cvjetove različka kao pozadinu njemačke zastave. Prije nego što je Anschluss iz 1938. doveo naciste na vlast u zemlji, mali plavi cvijet je kao tajni simbol upotrebljavala tada zabranjena stranka nacionalsocijalista u Austriji.

Pogenburg je za "Welt" izjavio kako ne želi da se njegova nova stranka na bilo koji način natječe s AfD-om te da namjerava ostati unutar uspješne (političke) pozicije koju je AfD imao prije otprilike dvije godine i ne pristati na pomak u lijevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.