VREMENSKE NEPRILIKE

Austrija, Njemačka i Švicarska pogođene snježnim olujama

Meteorolozi najavljuju novi snijeg i vjetrove do 160 kilometara na sat

Opasnost od lavina otežava i željeznički saobraćaj. news.com.au

Index.hr

14.1.2019

U dijelovima Austrije, Njemačke i Švicarske, koji su već danima pogođeni snježnim olujama i lavinama u kojima je živote izgubilo 26 ljudi, izmjereno je da je u međuvremenu palo i do pet metara snijega. 

Meteorolozi za danas najavljuju novi snijeg i vjetrove do 160 kilometara na sat.


Snježni haos koji je pogodio Alpe i njihovu okolinu ne jenjava, nego postaje sve opasniji. U međuvremenu je u Austriji u nekim dijelovima države proglašen najveći stepen opasnosti od lavina.

U pokrajini Salzburg je 17 hiljada ljudi odsječeno od ostatka svijeta zbog velikih nanosa snijega, a spasilačke i ostale službe rade na izmaku snaga i kapaciteta.

Zatvorene su i brojne ceste, a zbog lošeg vremena nije moguće polijetanje helikoptera koji su ključni u namjernom i ciljanom aktiviranju lavina u kontroliranim uvjetima da bi se nakon toga ceste očistile i učinile prohodnima. Opasnost od lavina otežava i željeznički saobraćaj te je nekoliko pruga zatvoreno.

Stručnjaci iz austrijskih službi upozoravaju da u Voralbergu može doći do ekstremno velikih lavina koje bi se mogle sručiti na eksponirana područja, i to s visine iznad 1.500 metara.

Hiljade pripadnika austrijske vojske u akciji su zajedno s vatrogascima, službama spašavanja i ostalima koji se pokušavaju izboriti s golemim nanosima snijega.

Dodatni problem za prohodnost očišćenih saobraćajnica je što teški snijeg slama i zdravo drveće, koje jednostavno ne može izdržati toliku težinu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.