ISTRAGE

Džamal Kašogi kao politička roba: Zvaničnici razmjenjuju uvrede, a njegovo tijelo nije pronađeno ni tri mjeseca nakon ubistva

Saudijci tvrde da je Turska odbila predati sve dokaze koje posjeduje

Ubijeni novinar Džamal Kašogi. AFP

CNN

21.1.2019

Uprkos sveopćoj međunarodnoj osudi i pritiscima, ni u više od 100 dana nakon što su saudijski službenici u Istanbulu brutalno ubili Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), tijelo novinara još nije pronađeno. 

U ovo je veoma teško povjerovati s obzirom na to da su osumnjičeni za njegovo ubistvo već iza rešetaka i da postoje snimci koji prikazuju barbarsko ubistvo i komadanje njegovog tijela, piše CNN.  

Saudijci izjavljuju da su njegovo tijelo predali „lokalnim saradnicima“, međutim, nisu naveli njihova imena. Čak ni turski istražitelji, koji su pomoću snimaka nadzornih kamera napravili rekonstrukciju posljednjih sati njegovog života, nisu uspjeli do kraja upratiti trag.

Teorije zavjere

Ovo nije jedna od nevjerovatnih teorija zavjere Bliskog istoka, ovo su činjenice iznesene tri mjeseca nakon što je Kašogi ubijen zbog nečega što hiljade novinara radi svakodnevno, prenose priče onako kako ih oni shvataju.

Kašogiju je uskraćeno poštovanje za koje se većina nas nada da će ga dobiti nakon smrti. Njegov značaj je namjerno umanjen do te mjere da je sveden na političku temu, a sve to na štetu njegove porodice.

Posljednji tragovi o njegovom ubistvu koji su pušteni u javnost došli su putem videa objavljenog u turskim medijima.

Bez obzira na to jesu li video dobili od službenika ili su ga već neko vrijeme imali, nema sumnje da su turski istražitelji imali pristup tome skoro od samog trenutka kada je Kašogi ubijen, navodi CNN.

Nadzorna kamera montirana je na zidu zgrade konzulata i okrenuta je tačno prema ulaznim vratima. Sudeći prema vremenu označenom na traci, video se nastavlja tačno tamo gdje je snimak sa prethodne nadzorne kamere prekinut.

Tokom istrage o Kašogijevom ubistvu turski službenici nisu pregledali snimak koji jasno prikazuje Kašogija kao slobodnog čovjeka koji ulazi u saudijski konzulat.

Digitalni sat koji je ugrađen u nadzornu kameru pokazuje vrijeme 13:14, 02. 10. 2018.

Nakon manje od dva sata ista ta kamera, kao i nekoliko njih u blizini, zabilježile su nekoliko vozila, uključujući i veliki crni kombi sa saudijskim diplomatskim tablicama te saudijske službenike kako napuštaju konzulat odlazeći u obližnju rezidenciju. Veliki crni kombi se brzo našao izvan dometa nadzornih kamera.

Turski službenici vjeruju da je Kašogi ubijen i isječen unutar konzulata te da su njegovi ostaci prokrijumčareni u rezidenciju generalnog konzula.

Gotovo dvije sedmice nakon što je Kašogi ubijen, saudijske vlasti su konačno popustile, ali tek nakon što su poslali tim koji je sve to počistio, zatim su otvorili vrata konzulata turskim istražiteljima.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) optužio je Saudijce da su hemikalijama očistili mjesto zločina.

Nekoliko dana kasnije pretražena je i obližnja rezidencija generalnog konzula. Međutim, za razliku od detaljne pretrage konzulata, turski istražitelji naišli su na nepredviđenu prepreku.

Turski istražitelji nisu uzeli u obzir da je rezidencija izgrađena na strmoj padini i samim time ima veliki podzemni bunar, prenijeli su tada lokalni mediji.

Da bi pretražili bunar, trebali su posebno opremljenu vatrogasnu službu, što su Saudijci navodno odbili pod izgovorom da se ne nalaze na listi turskih službenika kojima je već odobren ulaz u vrhovnu saudijsku teritoriju, prenose turski mediji.

Ni Turska nije značajno insistirala da se vrati i obavi detaljnu pretragu.

Ukoliko se pronađe, Kašogijevo tijelo ne samo da će pružiti neophodnu utjehu za njegovu porodicu već će istovremeno tužiocima dati ključne i precizne informacije o tome ko ga je ubio i kako, odnosno detalje koje Saudijci ne žele podjeliti.

Među saudijskim službenicima koji su se tada nalazili u konzulatu, bio je i jedan od najboljih forenzičkih patologa Kraljevine. Navodno postoje i snimci na kojima se čuje kako kolegama govori da stave slušalice i slušaju muziku dok ga rasparčavaju.

Ukoliko bi se tijelo pronašlo, tužioci bi imali mnoštvo dokaza. Međutim bez tih dokaza, dokaznim materijalom bi bilo lako manipulirati.

Saudijski tužioci su još prošle sedmice osudili 11 osoba optuženih za Kašogijevo ubistvo, te su zatražili smrtnu kaznu za petero njih. Međutim, službenici UN-a tvrde kako istragu za suđenje ne smatraju nezavisnom i međunarodnom, dok službenici SAD tvrde da suđenje nije dosegnulo „stepen kredibiliteta i odgovornosti“ koju očekuju.

Svi dokazi

Bez obzira na miješanje UN-a i SAD, bez značajnijih napora, stanje se neće promijeniti.

A u međuvremenu, saudijski i turski službenici razmjenjuju uvrede.

Dok Saudijci tvrde da je Turska odbila predati sve dokaze koje posjeduje, Turska zahtijeva da joj se predaju osumnjičeni, za koje kažu da ih ima najmanje 18, kako bi ih mogli izručiti sudu.

Stotinu dana nakon smrti, prašina koja se digla oko ubistva Džamala Kašogija se polako sliježe, a CIA tvrdi da zna ko je odgovoran.

Šta se još treba desiti da bi se dobri ljudi ujedinili i, ako ništa, pronašli tijelo ubijenog novinara kako bi njegova porodica imala barem malo mira, piše CNN.

Prevela: Merjem Zajimović 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.