SLUČAJ KAŠOGI

UN traži od Saudijaca dozvolu da pregledaju mjesto na kojem je ubijen novinar

Vlasti prošle godine uhapsile 21 osobu povezanu sa ovim slučajem

Džamal Kašogi. Arhiv

Index.hr

26.1.2019

Poseban UN-ov izvjestilac za proizvoljne egzekucije Agnes Kalamard (Callamard), koja istražuje slučaj ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), izjavila je da je Saudijskoj Arabiji poslala zahtjev za pregled mjesta na kojemu se dogodilo ubistvo.  

Kalamard koja u ponedjeljak kreće u jednosedmičnu misiju u Tursku na poziv tamošnje vlade, izjavila je da od Rijada još nije dobila odgovor na zahtjev da pregleda saudijski konzulat u Istanbulu.

U četvrtak je najavila da bi tročlani zakonski i forenzički odbor trebao utvrditi odgovornost države i pojedinaca za ubistvo.

- Zatražila sam pristup zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu te sastanak s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u Turskoj, a zatražila sam i posjetu saudijskoj Arabiji - rekla je Kalamard medijima.

Kašogi, istaknuti saudijski novinar s prebivalištem u SAD i kolumnist "Washington Posta", bio je žestok kritičar saudijskog režima.

Konzervativna monarhija uporno odbacuje odgovornost za njegovo ubistvo u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Rijad je ispočetka negirao da zna bilo šta o nestanku Kašogija, a poslije je ponudio kontradiktorna objašnjenja, uključujući i da je ubijen u operaciji za koju vlada nije znala.

Saudijski dužnosnici posebno odbacuju optužbe da je ubistvo naručio prijestolonasljednik, princ Mohamed bin Salman.

Vlasti su prošle godine uhapsile 21 Saudijca povezanog sa slučajem Kašogi, od kojih je 11 optuženo i čeka suđenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.