BERZE

Ulagači optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD i Kine

Dionice porasle, a dolar oslabio prvi put nakon osam dana jačanja

Na Azijskim berzama cijene dionica porasle, kao i na Wall streetu. Ilustracija

Avaz.ba

13.2.2019

Na Azijskim berzama cijene dionica su porasle, kao i na Wall streetu dan prije, jer su ulagači optimistični uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD i Kine, dok je dolar oslabio prvi put nakon osam dana jačanja.

Donald Tramp (Trump), predsjednik SAD, i demokratski zastupnici u Kongresu postigli su načelni dogovor po pitanju finansiranja sigurnosti granice s Meksikom. 

Zahvaljujući tome, otvoren je put za konačni dogovor o finansiranju savezne vlade, čime bi se izbjegla još jedna blokada rada dijela državnih službi nakon rekordno duge blokade krajem prošle i početkom ove godine. 

Ulagače je ohrabrila i Trampova poruka da je voljan produžiti rok za trgovinski dogovor s Kinom i nakon 1. marta ako vidi da pregovori dobro napreduju.

Američki predstavnici stigli su u Peking, gdje bi 14. i 15. februara trebali nastaviti pregovore s kineskim zvaničnicima. 

Dosad je Tramp poručivao da bi, ako dogovor ne bude postignut do 1. marta, odmah nakon toga mogao povećati carine s 10 na 25 posto, i to na 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih proizvoda.

- Tržište je poraslo zahvaljujući nadi ulagača da neće biti nove blokade rada državnih službi i da rok za dogovor s Kinom  nije tako čvrst kao što se mislilo. Dosad su se ulagači plašili da će SAD drastično povećati carine, pa su sada odahnuli - kaže Stiven Masoka (Stephen Massocca), potpredsjednik firme "Wedbush Securities".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.