SVIJET

Sjevernokorejski šef diplomatije: Dali smo realne prijedloge SAD

Naglasio kako Pjongjang traži djelimično, a ne potpuno ukidanje američkih sankcija

Ri Jong Ho. AFP

Index.hr

28.2.2019

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Jong Ho kazao je kako je njegova država dala realistične prijedloge na samitu sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je uključivalo zatvaranje nuklearnog postrojenja Jongbjon u zamjenu za djelimično ukidanje sankcija. 

SAD su tražile još jednu mjeru osim napuštanja Jongbjona, rekao je Jong Ho danas na novinarskoj konferenciji. 

- Kad bi SAD djelimično ukinule sankcije, Sjeverna Koreja bi pod američkim nadzorom trajno zaustavila svu proizvodnju nuklearnog materijala, uključujući plutonij i uranij uz američki nadzor - rekao je Jong Ho. 

Naglasio je kako Pjongjang traži djelimično, a ne potpuno ukidanje američkih sankcija. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je kako je napustio skup zbog neprihvatljivih zahtjeva sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una o ukidanju sankcija u cijelosti. 

Jong Ho je rekao da bi Pjongjang bio voljan ići dalje u smjeru denuklearizacije ako bi dvije strane poduzele nekoliko koraka u izgradnji povjerenja. 

Osim zatvaranja Jongbjona, Sjeverna Koreja ponudila je i da trajno zaustavi nuklearne testove, otkrio je Jong Ho. 

Tramp je naglasio kako su dvodnevni razgovori u vijetnamskoj prijestonici Hanoju doveli do napretka u izgradnji odnosa i po glavnom pitanju denuklearizacije, no da se ne smije žuriti i zbog toga postići loš dogovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.