SANKCIJE

Ruska banka stavljena na "crnu listu" SAD zbog saradnje s Madurom

Ovom akcijom mi ciljamo finansijske institucije koje provode ili su umiješane u izvođenje nelegalnih transakcija, navodi se u saopćenju

Banka u vlasništvu Rusije i Venecuele. Arhiv

S.N.

11.3.2019

Sjedinjene Američke Države pojačale su sankcije protiv Venecuele. 

Kako je saopćeno u Stejt departmentu, "Evrofinance Mosnarbank", banka sa sjedištem u Moskvi, u zajedničkom vlasništvu Rusije i Venecuele, stavljena je na "crnu listu". 

- Ovom akcijom mi ciljamo finansijske institucije koje provode ili su umiješane u izvođenje nelegalnih finansijskih transakcija koje produžuju Madurov režim i njegovu uzurpaciju demokratije - navodi se u saopćenju iz Vašingtona.

Ističe se kako raste izoliranost Nikolasa Madura (Nicolas), kojeg SAD te cijeli Zapad ne priznaju kao predsjednika Venecuele.

"Evrofinance Mosnarbank" optužena je zbog pružanja finansijske podrške državnoj naftnoj kompaniji Venecuele PDSVA, preko koje su Maduro i njegovi bliski saradnici "punili vlastite džepove na račun naroda Venecuele".

- Dok se oni bogate, venecuelanski narod gladuje i sjedi u mraku usljed raspada elektroenergetskog sistema - stoji u saopćenju Stejt departmenta.

Najavljuje se i kako će se nastaviti sa sankcioniranjem saradnika Madura te da će SAD "iskoristiti svu ekonomsku i diplomatsku moć kako bi se obnovila demokratija u Venecueli''.

- Pozivamo, također, odgovorne države širom svijeta da djeluju i budu uz narod Venecuele - ističe se u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.