REAKCIJE

Turska opozicija: Ponavljanje izbora u Istanbulu je čista diktatura

Vrhovni izborni odbor odobrio žalbu vladajuće partije

Srna

6.5.2019

Najveća opoziciona stranka u Turskoj Republikanska narodna partija saopćila je da odluka o ponovnom održavanju izbora u Istanbulu ukazuje na "čistu diktaturu".

Vrhovni izborni odbor Turske nešto ranije je odlučio da ponovo budu održani lokalni izbori u Istanbulu, nakon što se vladajuća stranka Pravde i razvoja (AKP) predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) žalila na navodne "brojne nepravilnosti".

- Ilegalna je svaka pobjeda protiv vladajuće partije Pravde i razvoja. Ovaj sistem koji nadvladava volju naroda i zanemaruje zakon nije demokratski niti legitiman. Ovo je čista diktatura - naveo je u poruci na Twitteru zamjenik predsjednika Republikanske narodne partije Onursal Adiguzel.

Turski mediji navode da je vrhovni izborni odbor odobrio žalbu vladajuće partije i poništio rezultate izbora održanih 31. marta u Istanbulu.

Zvaničnik vladajuće partije Recep Ozel izjavio je da će izbori u Istanbulu biti ponovo održani 23. juna.

Vladajuća stranka je na lokalnim izborima izgubila kontrolu nad Istanbulom i glavnim gradom Ankarom. Podsjećamo da je kandidat turske opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) Ekrem Imamoglu proglašen sredinom aprila za gradonačelnika Istanbula nakon što je zvanično okončano prebrojavanje glasova.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.