AUSTRIJA

Van der Belen zvanično raspustio Kurzovu vladu, Logers privremeni kancelar

Aleksander van der Belen. Fena

Fena

28.5.2019

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen (Alexander van der Bellen) zvanično je raspustio vladu kancelara Sebastijana Kurza, dan nakon što joj je izglasano nepovjerenje u parlamentu.

Predsjednik je zadužio vicekancelara Hartviga Logersa (Hartwiga) da obavlja kancelarsku dužnost dok se ne imenuje prijelazni šef vlade, javljaju svjetske novinske agencije.

Austrijski parlament izglasao je nepovjerenje Kurzu i njegovoj vladi zbog skandala koji okružuje koalicijskog partnera vladajuće stranke, desničarsku Slobodarsku stranku (FPO), čiji je bivši čelnik Hajnc-Kristijan Štrahe (Heinz-Christian Strache) snimljen kako navodno raspravlja o unosnim ugovorima vlade s nećakom ruskog tajkuna.

Kurz je izjavio kako će se boriti da povrati svoju poziciju. On ostaje popularan političar u Austriji, a njegova Narodna stranka desnog centra (OVP) u nedjelju je uvjerljivo pobijedila na evropskim izborima s 34,9 posto osvojenih glasova, skoro osam posto glasova više nego na prethodnim evropskim izborima u 2014. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.