OBILJEŽAVANJE

Brojni politički lideri u Normandiji na odavanju počasti, Tramp poručio: Naše su veze nesalomljive

Ništa neće uništiti veze stvorene prolivenom krvlju i zajedničkim vrijednostima

Melanija i Donald Tramp sa Emanuelom Makronom i njegovom suprugom. Twitter

L.Đ./Avaz.ba

6.6.2019

Politički lideri Francuske, Velike Britanije, SAD i Kanade danas su odali počast veteranima savezničkog iskrcavanja u Normandiji u junu 1944. godine, najveće operacije pomorske i zračne ofanzive u historiji kojom je otvoren put oslobađanju Evrope od okupacije nacističke Njemačke.

- Gotovo je nemoguće shvatiti hrabrost koja je trebala tog dana da bi se iskrcalo s vojnih brodova i uskočilo u ogorčenu bitku - kazala je Mej na okupljanju na kojem su bili i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) te brojni veterani u ratnim odorama na kojima su bila istaknuta odličja.

No, i sada kada bi Velika Britanija trebala oslabiti svoje veze s tim blokom, odnosno napustiti Uniju, Makron je kazao kako su neke veze između Francuske i Velike Britanije neuništive.

Ništa neće uništiti veze stvorene prolivenom krvlju i zajedničkim vrijednostima. Rasprave koje se danas vode ni na koji način ne oduzimaju nam našu prošlost - kazao je Makron. 

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) i kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) također prisustvuju ceremoniji na normandijskoj obali. 

Kako je ranije objavljeno iz Bijele kuće, Tramp je došao kako bi odao počast američkim vojnicima koji su žrtvovali živote "za opstanak slobode". 

- Svim našim prijateljima i partnerima želim kazati da je naš dragocjeni savez iskovan u žaru borbe, očvrsnuo u ratnim iskušenjima i potvrđen u blagoslovljenom miru. Naše su veze nesalomljive - Trampova je poruka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.