AKTUELNO

Vučić: Amerikanci traže priznanje Kosova, ali mi ne mijenjamo stav

On je naveo da je na sastancima sa američkim zvaničnicima iznio stavove Srbije

Aleksandar Vučić i Mike Pompeo. Instagram

Avaz.ba / Antenam

21.8.2019

Predśjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je za Srbiju loše što SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine, ali da to ne predstavlja suštinski veliku novost.

Poslije razgovora s državnim sekretarom SAD-a Majkom Pompeom (Mike Pompeo) i današnjih sastanaka sa zamjenikom Pompeovog pomoćnika Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) i izvršnim potpredśjednikom Atlantskog savjeta Dejmonom Vilsonom (Damon Wilson), Vučić je za RTS rekao da su za Srbiju dobre stvari što SAD podržavaju njen evropski put i "ne ulaze u to kako treba da izgleda dogovor" Beograda i Prištine, a da je loše što "traže međusobno priznanje" Srbije i Kosova.

- To jeste novo, ali suštinski to nije velika novost. To nije potpuno nov stav SAD, oni su 2008. priznali neovisnost Kosova. Mi tu odluku nećemo da promijenimo, a trudili smo se da uživamo u sopstvenim mitovima - kazao je Vučić.

On je naveo da je na sastancima sa američkim zvaničnicima iznio stavove Srbije i da je ponovio da "ne dolazi u obzir mogućnost da Srbi ne dobiju ništa, a da Albanci dobiju sve".

- Veoma sam zahvalan i Pompeu i Palmeru i Vilsonu (Wilson). Za mene je bilo važno da mogu da iznesem stavove Srbije. I za pedalj ako pomjerimo stav SAD prema Srbiji, mi smo napravili malo čudo. A nisam naivan da vjerujem da će SAD da odustanu od prizanja neovisnosti Kosova, niti ću da dajem lažna obećanja - rekao je Vučić.

On je ponovio da situcija nije laka za Srbiju, već "veoma teška" i dodao da će srpske vlasti "nastaviti da štite svoju zemlju i srpski narod na Kosovu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.