RASKOL

Bivši turski premijer Davutolu prekinuo odnose s Erdoanom i vladajućom strankom AKP

Davutolu: Žestoko kritizirao Erdoana. AFP

Fena

13.9.2019

Bivši turski premijer Ahmet Davutolu (Davutoglu), nekada najbliži saveznik predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), rekao je u petak da daje ostavku iz vladajuće stranke AKP i ponovo je kritizirao njihovu vladavinu iako još nije osnovao svoju stranku, kao što je to bilo i očekivano. 

- Stranka AKP, koja je pala pod kontrolu male grupe ljudi, više nema mogućnost da bude rješenje problema naše zemlje - rekao je Davutolu na konferenciji za štampu u Ankari, javljaju agencije.

- Očito je da ne postoji interna procjena, da su kanali za pregovore zatvoreni i da ne postoji mogućnost interne promjene - dodao je.

Pet drugih zastupnika podnijelo je ostavku iz stranke AKP zajedno sa 60-godišnjim Davutoluom. Stranka je ranije poduzela disciplinske mjere protiv njega zbog svojih kritika njihove politike i očekivalo se da će ga uskoro otpustiti.

AKP, koja Turskom vlada od 2002. godine, nije odmah odgovorila javno na ostavku.

Davutolu je obavljao funkciju premijera između 2014. i 2016. prije nego što se posvađao s Erdoanom. Kasnije je kritizirao Erdoana zbog ekonomske politike AKP-a, suzbijanja osnovnih sloboda i slobode govora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.