MAPA

Pogledajte koliko je američkih vojnika raspoređeno u zemljama Bliskog istoka

Najveća američka baza je u Kataru, u kojem je smješteno 13.000 vojnika

Avaz.ba

8.1.2020

Nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile visokopozicioniranog iranskog generala Kasema Sulejmanija (Qassem Soleimani) u petak, irački parlament je u nedjelju izglasao rezoluciju u kojoj traži povlačenje svih stranih trupa sa svog teritorija, piše "Washinton post". 

Prema procjenama, u Iraku je smješteno gotovo 6.000 vojnika Sjedinjenih Američkih Država, prenosi "Aljazzera".

U analizi "Washinton posta" američko prisustvo mnogo je veće u drugim zemljama Bliskog istoka. Najveća američka baza je u Kataru, u kojem je smješteno 13.000 vojnika. Locirana jugozapadno od Dohe, zračna baza El-Udeid pokazala se ključnom u borbi protiv ISIL-a. 

Baza je i dom Centra kombiniranih zračnih operacija, odgovornih za koordiniranje američkih i koalicijskih zračnih snaga širom regije Bliskog istoka, posebno zračnog prostora iznad Iraka, Sirije i Afganistana.

U Bahrainu su smješteni Podrška mornaričkih aktivnosti, Peta flota i značajno vojno prisustvo u Isa zračnoj bazi. U toj zemlji je prisutno 7.000 američkih vojnika. 

Američke trupe povukle su se iz Sirije, prema odluci administracije Donalda Trampa (Trump) iz oktobra, što je smanjilo broj vojnika u toj zemlji sa procijenjenih 2.000 u septembru na oko 800 vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.