OPASNOST

Novi problemi za Australiju: Pojačana aktivnost smrtonosnih pauka

Ova vrsta pauka sada je izašla zbog kiša koje su padale i mogu ući ljudima u kuće kroz zemlju ili preko krovova

Iz Parka reptila saopćeno je da je u Novom Južnom Velsu pojačana aktivnost pauka. Ilustracija

I. K. / Avaz.ba

22.1.2020

Australiji, nakon požara i oluje, prijeti nova opasnost. Stručnjaci upozoravaju stanovništvo da se paze smrtonosnih pauka, jer su se stvorili savršeni uvjeti u kojima bi oni mogli opstati, piše CNN. 

Vlažni šumski predjeli istočne Australije postaju prirodno okruženje za nekoliko vrsta pauka, poznatih po svom vrlo toksičnom otrovu, koji brzo djeluje. Među njima je i sidnejski pauk dupljaš (Atrax robustus). 

Iz australskog Parka reptila danas je saopćeno da je aktivnost pauka u saveznoj državi Novi Južni Vels pojačana posljednjih dana.


- Zbog nedavne kiše i vrelih dana kakvi su sada, očekujemo da će se ovi pauci početi kretati svuda okolo. Sidnejski dupljaši su potencijalno jedni od najopasnijih na svijetu kada je u pitanju djelovanje njihovog otrova i zato ih moramo tretirati veoma ozbiljno - kaže portparol parka Danijel Ramzi (Daniel Rumsey).

Iz firme za kontrolu štetočina u Sidneju istaknuto je da su ovi pauci obično aktivni ljeti, ali njihova sezona je počela kasnije ove godine, jer je vrijeme u proteklih nekoliko mjeseci bilo veoma suho.

- Njihov otrov je prilično toksičan i mogao bi ubiti nekoga. Ova vrsta pauka sada je izašla zbog kiša koje su padale i mogu ući ljudima u kuće kroz zemlju ili preko krovova - saopćili su. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.