CRNA GORA

Završen sastanak Vlade i SPC-a: Nastavak razgovora na ekspertnom nivou

Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja, navedeno iz crnogorske vlade

Predstavnici SPC-a predali Vladi svoj prijedlog. Vlada Crne Gore

Fu. M. / Avaz.ba

14.2.2020

Razgovor Vlade i Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori bit će nastavljen na ekspertnom nivou, saopćeno je nakon sastanka premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

- Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja, uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi. Obje strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona, a ne o njegovoj primjeni, jer, po mišljenju Crkve, Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima - navedeno je iz Vlade Crne Gore. 

Vlada, također, smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen s Ustavom i evropskim standardima.

Kako je navedeno, predstavnici Episkopskog savjeta SPC-a su predali Vladi prijedlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.