TEHERAN

Iran: Počelo brojanje glasova s jučerašnjih izbora

Prema preliminarnim rezultatima, saveznici vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija imaju izglede za ubjedljivu pobjedu

Više od 7.000 potencijalnih kandidata na izborima prethodno je diskvalificirano. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

22.2.2020

U Iranu je počelo prebrojavanje glasova s jučerašnjih parlamentarnih izbora, na kojima, prema preliminarnim rezultatima, saveznici vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija imaju izglede za ubjedljivu pobjedu, javila je državna televizija.

U izvještaju se navodi da su do sada popunjena 42 mjesta u parlamentu koji broji 290 zastupnika, a prema informacijama agencija, 80 posto tih mandata osvojile su stranke lojalne Hamneiju.

Birališta su zatvorena u ponoć po lokalnom vremenu. AFP

Birališta su zatvorena u ponoć po lokalnom vremenu, nakon pet produženja kako bi što veći broj birača mogao ispuniti svoju, kako je rekao ajatolah Hamnei, ne samo građansku nego i "vjersku" dužnost.

Kako prenose mediji, odziv na jučerašnjim izborima, na kojima je pravo glasa imalo 58 miliona Iranaca, bio je veliki, što je, kako navode iranski zvaničnici, pokazatelj da aktuelni režim uživa podršku.

Više od 7.000 potencijalnih kandidata na izborima prethodno je diskvalificirano, od kojih većinu čine reformisti i zastupnici umjerene politike, zbog čega su SAD uvele sankcije članovima Vijeća straže ustava i Odbora za nadzor izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.