1. MARTA

Počela predizborna kampanja u Iranu

Birači bi 1. marta trebali glasati za izbor novih članova iranskog parlamenta, kao i Skupštine stručnjaka, ključnog tijela

Iranski parlament. Anadolija

FENA

22.2.2024

Kandidati koji se natječu za mjesta u iranskom zakonodavnom tijelu započeli su u četvrtak svoju predizbornu kampanju, sedmicu prije izbora za koje se očekuje da će pojačati vlast konzervativaca.

Birači bi 1. marta trebali glasati za izbor novih članova iranskog parlamenta, kao i Skupštine stručnjaka, ključnog tijela zaduženog za imenovanje vrhovnog lidera zemlje.

Predstojeći izbori će biti prvi otkako su višemjesečni protesti širom zemlje potresli Iran nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdkinje policijskom pritvoru, u septembru 2022.

Ona je ranije uhapšena zbog navodnog kršenja strogog pravila oblačenja žena Islamske republike.

U Teheranu i drugim gradovima pojavili su se veliki bilbordi i predizborni posteri koji najavljuju početak kampanje, pozivajući ljude da učestvuju.

Ali prvog zvaničnog dana kampanje u četvrtak nije bio podignut veliki broj transparenta u korist pojedinačnih kandidata ili njihovih koalicija.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei (Ali Khamenei) pozvao je ljude da krenu na biračka mjesta.

- Svi treba da učestvuju na izborima - rekao je on u nedelju.

- Važno je izabrati najbolju osobu, ali prioritet je da ljudi učestvuju - dodao je.

Oko 15.200 kandidata odobrili su pravnici zaduženi za proces provjere da se takmiče za 290 mjesta u parlamentu, prema službenoj novinskoj agenciji IRNA, što je rekordna brojka od Islamske revolucije 1979. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.