KORONAVIRUS

Vlada Španije uvodi nove mjere: Obustava svih privrednih aktivnosti, osim onih nužnih

Sada neće smjeti ni na posao, osim ako nije okvalificiran nužnim u dokumentu koji će biti objavljen tokom dana i stupiti na snagu u ponoć

Nove mjere zabrane u Španiji. Agencija

Avaz.ba

29.3.2020

U Španiji je u nedjelju umrlo novih 838 osoba od koronavirusa, čime je njihov broj porastao na 6.528, u trenutku kada vlada kreće u obustavu svih privrednih aktivnosti u zemlji osim nužnih.  Španija je nakon Italije druga zemlja po broju umrlih i četvrta po broju zaraženih u svijetu. Ovo je najtragičniji vikend od izbijanja koronavirusa jer su i u subotu, u samo jednom danu, već umrle 832 osobe. 


U nedjelju je broj novooboljelih porastao za 6.549, na ukupno 78.797. Širom Španije otvaraju se improvizirane bolnice, poput najveće na madridskom velesajmu ili u predgrađu Leganes gdje je prenamijenjena košarkaška dvorana. Medicinske sestre i ljekari, kojima nedostaje zaštitne opreme, izliječili su 14.709 pacijenata.

Danas će biti održan vanredni sastanak vlade na kojem će biti potvrđena dodatna mjera u pokušaju suzbijanja širenja koronavirusa. Od ponedjeljka će na dvije sedmice biti obustavljene sve privredne aktivnosti osim onih nužnih, poput zdravstva, proizvodnje hrane, trgovina s hranom, medija, distribucije struje i plina.

Veliki broj umrlih. Agencija

Još od 14. marta stanovnici smiju izlaziti samo kako bi otišli na posao, u trgovinu s hranom, apoteku, bolnicu, kiosk, banku, benzinsku stanicu ili prošetati psa. Sada neće smjeti niti na posao, osim ako nije okvalificiran nužnim u dokumentu koji će biti objavljen tokom dana i stupiti na snagu u ponoć.

Premijer Pedro Sančez (Sanchez) u subotu je s konferencije za medije pozvao Njemačku, Nizozemsku i ostale zemlje EU-a koje se protive izdavanju zajedničke obveznice, kojom bi se prikupio novac za zdravstvo i nadoknadu privredne štete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.