UPOZORENJE

WHO: Ako se ukine ova mjera, prijeti fatalni povratak koronavirusa

Treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima

Tedros Adhanom Gebrejesus. AFP

Avaz.ba

10.4.2020

Prijevremeno ukidanje mjera ograničenog kretanja uvedenih radi suzbijanja širenja novog koronavirusa moglo bi uzrokovati "fatalni povratak" pandemije, upozorio je u direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Znam da se neke zemlje već pripremaju za izlazak iz izolacije. WHO bi, kao i svi, volio da se restrikcije ukinu. No prerano ukidanje restrikcija moglo bi potaknuti fatalni povratak pandemije - istaknuo je Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Smrtonosni povratak

- Povratak (pandemije) mogao bi biti jednako smrtonosan kao i njeno širenje ako izostanu potrebne mjere - dodao je on na pres-konferenciji u Ženevi, sjedištu UN-ove agencije.

WHO razgovara sa zainteresiranim zemljama o pripremi strategije postupnog i sigurnog izlaska iz izolacije i smatra da treba ispuniti šest zahtjeva.


Preventivne mjere

Potrebno je kontrolirati prijenos virusa, osigurati javnozdravstvenu i medicinsku podršku te svesti na najmanju moguću mjeru rizik u izloženoj okolini kao što su zdravstvene ustanove za dugotrajno liječenje. 

Također, treba uvesti preventivne mjere na radnom mjestu, u školama i drugim posjećenim mjestima, kontrolirati rizik unošenja virusa iz inozemstva i napokon povjeriti odgovornost stanovnicima.

- Svaki pojedinac nosi svoj dio odgovornosti u suzbijanju epidemije - istaknuo je Tedros.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.