SVIJET

U Sjedinjenim Državama od koronavirusa umrlo više od 21.000 ljudi

SAD do danas u svijetu ima najveći broj umrlih od Covida-19. Arhiv

Avaz.ba

12.4.2020

Amerikanci uskrsnu nedjelju provode u izolaciji, a broj umrlih od zaraze novim koronavirusom u Sjedinjenim Državama tokom uskrsnog vikenda prešao je 20.500 uz više od pola miliona zaraženih. 

S obzirom na to da je u gotovo u cijeloj zemlji građanima naređeno da ostanu u svojim domovima kako bi se obuzdalo širenje bolesti, mnogi su na najsvetiji kršćanski blagdan mise pratili putem interneta.

- Buduće će generacije ovo nazivati dugom korizmom 2020., vremenom u kojem su bolest i smrt odjednom zamračili cijelu Zemlju - napisao je nadbiskup Los Angelesa Jose Gomez svećenicima i župljanima u cijeloj zemlji i pozvao ih da ostanu čvrsti.

SAD do danas u svijetu ima najveći broj umrlih od Covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, a u posljednja četiri dana bilježi po oko 2.000 smrtnih slučajeva dnevno. Najveći broj umrlih je u i oko Njujorka, a ni taj broj nije potpun jer Njujork još uvijek razmatra kako da u službene statistike uvrsti naglo povećan broj umrlih ljudi u njihovim domovima.


Kako raste broj umrlih predsjednik Donald Tramp preispituje kada da se zemlja vrati u normalno stanje. Arhiv

Kako raste broj umrlih predsjednik Donald Tramp (Trump) preispituje kada da se zemlja vrati u normalno stanje.

Opća ograničenja za sva kretanja koja nisu nužna, uvedena posljednjih sedmica u 42 države, uzela su velik danak u trgovini i potaknula pitanja koliko se dugo može ograničavati poslovanje i putovanja.

Broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu za nezaposlene u posljednja je tri sedmice prešao 16 miliona.

Trampova administracija vidi 1. maj kao ciljani datum za ublažavanje ograničenja kretanja, saopćeno je u nedjelju.

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti je rekao da je oprezno optimističan jer izgleda da se u nekim dijelovima zemlje može vidjeti zaokret u borbi protiv širenja bolesti.

Dr. Entoni Faući (Anthony Fauci) je u nedjelju istaknuo da je šire područje Njujorka ove sedmice bilježilo najviše smrtnih slučajeva ali uz smanjenje hospitalizacija, slučajeva na intenzivnoj skrbi i potrebe za intubiranjem najteže oboljelih.

- Jednom kada se prođe ta tačka, nadam se da ćemo vidjeti vrlo oštar pad i onda se može početi razmišljati kako to održati - rekao je za CNN.

Trampova administracija ponovno je krenula u razgovore o otvaranju privrede nakon što je po modelu utjecajnog univerziteta očekivani broj mrtvih u SAD-u do 4. avgusta smanjen s najmanje 100.000 na 40.000, uz pretpostavku da mjere socijalnog distanciranja ostanu na snazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.