NATO

Stoltenberg: Vidjećemo šta još možemo uraditi da pomognemo članicama

NATO je dosta ranije počeo da odgovara na krizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi

Stoltenberg: Postoje slobodni kapaciteti koje možemo mobilisati. Agencije

Avaz.ba

14.4.2020

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kazao je da će na sutrašnjem sastanku ministara odbrane Alijanse diskutovati o tome kako mogu da pomognu saveznicama u borbi sa koronavirusom.

Na pitanje podgoričke "Pobjede" da li je transport medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, jedina pomoć koju će Alijansa pružiti Crnoj Gori, Stoltenberg je kazao da su Holandija i Turska već pomogle Podgorici, ali da će na sastanku ministara odbrane biti više riječi o tome kako pomoći zemljama članicama, prenosi Antena M. 

- NATO je dosta ranije počeo da odgovara na krizu i mjere su bile već u primjeni u januaru i februaru i mnoge NATO članice i Agencija za nabavke su pomogle u medicinskoj opremi. To se odnosi i na Crnu Goru- rekao je Stoltenberg na onlajn konferenciji za medije uoči sastanka ministara odbrane.

Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, general Tod Volters, zadužen je za koordiniranje neophodne vojne podrške u suočavanju sa krizom, kazao je generalni sekretar. 

- Od toga će i Crna Gora imati korist. Holandija je već odlučila da pruži pomoć u transportu medicinske opreme iz Kine u Crnu Goru, Turska je takođe donirala medicinsku opremu vašoj zemlji. Trenutno pokušavamo da identifikujemo gdje imamo viška zaliha i medicinske opreme, i kroz kapacitete avio prevoza pomognemo saveznicima. To je uloga NATO koordinacije i direktne podrške - ekao je Stoltenberg i dodao da će se sutra raspravljati o tome šta se može još uraditi.

On je kazao i da kada je neka zemlja pogođena nekom prirodnom katastrofom, sve zemlje Alijanse pomažu toj zemlji.

Međutim, u ovom trenutuku su pogođene sve zemlje i svi su fokusirani na nacionalne potrebe - kazao je Stoltenberg. 

Dodaje da sve zemlje nijesu pogođene na isti način. 

- Postoje neki slobodni kapaciteti koje možemo mobilisati - avione i druga prevozna sredstva na najefikasniji način -  zaključio je Stoltenberg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.