BIJELA KUĆA

Tramp pokreće projekt za razvoj vakcine: Upoređuju ga sa stvaranjem atomske bombe

Koštat će više milijardi dolara, a većinu novca će osigurati vlada, odnosno država

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

30.4.2020

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) pokrenula je projekt ubrzanja razvoja vakcine protiv koronavirusa, a cilj je napraviti 100 miliona doza do kraja ove godine, izjavio je neimenovani zvaničnik Bijele kuće. 

Bloomberg News objavio je da se projekt zove "Operacija Warp brzina" (Warp brzina omogućuje putovanje brzinom većom od brzine svjetlosti), a u njemu bi zajednički sudjelovale privatne farmaceutske kompanije, vladine agencije i vojska, s ciljem da se skrati razdoblje razvoja vakcine za osam mjeseci.

Znanstvena zajednica nebrojeno je puta isticala da će za razvoj vakcine trebati od 12 do 18 mjeseci, odnosno da bi ga mogli imati najranije početkom ili sredinom sljedeće godine. Mnoge farmaceutske kompanije i istraživački instituti širom svijeta rade na razvoju vakcine protiv koronavirusa, neki su i blizu toga da krenu u klinička ispitivanja, poput naučnika sa sveučilišta Oxford.

Ambiciozan projekt. AFP

Bloomberg navodi da će projekt koštati više milijardi dolara i da će većinu novca osigurati vlada, odnosno država. Istovremeno bi se trebalo testirati više vakcina kako bi se izdvojila ona koja daju najbolje rezultate i potom bi se ubrzao njihov razvoj.

Projekt "Operacija Warp brzina" toliko je ambiciozan i skup da ga neki već uspoređuju s projektom "Manhattan", tajnim programom američke vlade tokom Drugog svjetskog rata kojim je u nepune tri godine stvorena atomska bomba, a koštao je dvije milijarde dolara, što bi danas vrijedilo oko 23 milijarde dolara.

Oni se možda mogu upoređivati kad je u pitanju ambicioznost, brzina ostvarenja i skupoća, ali razvoj vakcine  protiv koronavirusa bio bi za dobrobit cijelog čovječanstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.