KORONAVIRUS

Lijek "remdesivir" uskoro s uvjetnim odobrenjem na tržištu EU

Najava dolazi u trenutku dok SAD još nisu izdale dopuštenje za njegovu upotrebu

Postoji mogućnost da uvjetno odobrenje bude izdano u narednim danima. Ilustracija

Avaz.ba

21.5.2020

Čelnik Evropske agencije za lijekove (EMA) najavio je u ponedjeljak kako bi se lijek "remdesivir" uskoro mogao naći u uporabi u državama članicama Evropske unije radi liječenja pacijenata zaraženih koronavirusom.

- Postoji mogućnost da uvjetno odobrenje bude izdano u narednim danima - kazao je direktor EMA Guido Rasi tokom saslušanja pred Evropskim parlamentom u Briselu.

Reuters podsjeća kako ova najava dolazi u trenutku dok SAD još nisu izdale dopuštenje za upotrebu "remdesivira" kojeg je proizvela američka farmaceutska kompanija "Gilead".

Američke su vlasti ranije izazvale ljutnju unutar EU primjenom agresivne taktike u utrci za nabavkom lijeka kojim bi se tretiralo oboljele uslijed zaraze koronavirusom.


Uvjetno odobrenje za upotrebu "remdesivira" na nivou EU. Avaz

Uvjetno odobrenje za upotrebu "remdesivira" na nivou EU omogućilo bi da se takav lijek može prodavati u državama članicama i prije nego što se prikupe svi potrebni podaci o njegovu učinku i propratnim pojavama.

EMA je ranije preporučila pažljivu upotrebu lijeka i prije nego što bude odobrena njegova prodaja.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je, ranije u maju, po hitnom postupku odobrila korištenje "remdesivira" nakon što je "Gilead" dostavio podatke koji su pokazali kako taj lijek pomaže pacijentima oboljelima od Covida-19. 

EU sada ubrzano ide ka narednoj fazi u postupku odobravanja lijeka poput one koja se može primijeniti i u SAD radi plasmana na tržište bez čekanja na rezultate svih propisanih testiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.