IMENOVANJA

Kosovo dobilo novu vladu, premijer Avdulah Hoti

Prvi zamjenik premijera trebalo bi da bude Besnik Tahir

Hoti: Prioritet je dijalog sa Srbijom. RSE

Fu. M. / Avaz.ba

3.6.2020

Skupština Kosova izabrala je danas nova vladu na čelu sa Avdulahom Hotijem. Nova vlada je dobila upravo onoliko glasova koliko je potrebno za izbor. Poslanici pokreta Samoopredjeljenje nisu bili prisutni u sali, prenosi RSE.

Jedan od prioriteta nove vlade Kosova bit će preuzimanje ustavnih odgovornosti za dijalog sa Srbijom, u saradnji sa EU i SAD, ali "ne dopuštajući promenu granice ili razmjenu teritorija", izjavio je mandatar Avdulah Hoti (Avdullah).

On je to kazao u ekspozeu na sjednici Skupštine za izbor nove vlade, koja se bira po drugi put od kako su u oktobru prošle godine održani parlamentarni izbori.

- Nemamo dilema sa Amerikom ili nekim drugim. Za nas, partnerstvo sa SAD nema alternativu - dodao je Hoti.

Hoti je potom predstavio svoj kabinet u kojem je Srpska lista dobila dva ministarstva i poziciju zamjenika premijera.


Prvi zamjenik premijera trebalo bi da bude Besnik Tahiri, zamjenici premijera Driton Seljmanaj, Aljbuljena Balaj Halimi, a zamjenik premijera i ministar za administraciju lokalne samouprave Goran Rakić.


Nova vlada imat će 16 ministarstva i 4 zamjenika premijera, dok je prethodna, premijera Albina Kurtijaimala 15 ministarstva i dva zamjenika premijera.

Protiv izbora nove vlade izjasnili su se pokret Samoopredjeljenje Albina Kurtija i Demokratska partija Kosova Kadrija Veseljija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.