ISTRAGE

Njemački tužilac: Mislimo da je Medelajn Meken ipak mrtva

Ured državnog tužioca istražuje 43-godišnjeg njemačkog državljanina kao osumnjičenog za ubistvo

Medelajn Meken. Agencije

Avaz.ba / 24.sata.hr

4.6.2020

Njemački tužilac rekao je u četvrtak da se radi na pretpostavci da je Medelajn Meken (Madeleine McCann), britanska djevojčica koja je nestala u Portugalu 2007. mrtva, nakon što je identificirao njemačkog pedofila kao sumnjivca za ubistvo.

Meken je u dobi od tri godine nestala iz svoje sobe 3. maja 2007. tokom porodičnog odmora u Algarveu dok su njezini roditelji bili na večeri s prijateljima u obližnjem resortu Praja da Luž.

Njen nestanak pokrenuo je međunarodnu potragu te su leci s licem djevojčice lijepljeni diljem svijeta, dok su slavne osobe molile za informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku djevojčice i privođenju njezinih otmičara pravdi.


Roditelji djevojčice. Agencije

- Pretpostavljamo da je djevojčica mrtva - rekao je državni tužilac iz Braumšvajga Hans Kristijan Volters (Christian Wolters).

- Ured državnog tužioca istražuje 43-godišnjeg njemačkog državljanina kao osumnjičenog za ubistvo.

Nijemac, čije ime nije otkriveno, živio je u Algarveu između 1995. i 2007. godine, pljačkao hotele i stanove za odmor, kao i prodavao drogu, rekla je njemačka policija. Trenutno služi zatvorsku kaznu.

Britanska i njemačka policija molile su za informacije o muškarcu te su objavile fotografije vozila Volkswagenov kamper i Jaguar - koja je vozio u to vrijeme.


Posljednja fotografija na kojoj se nalazi Medelajn Meken. Netflix

Njemačka policija rekla je ranije da je osumnjičeni, koji je živio blizu Praje da Luž, bio više puta osuđivan na zatvorsku kaznu za seksualno zlostavljanje djece u prošlosti.

Rekli su da ovaj slučaj tretiraju kao potencijalno ubistvo i da su pronašli kojom je metodom ubijena Meken. Tijelo nikad nije pronađeno.

- Sve što smo ikad željeli je pronaći je, otkriti istinu i one koji su odgovorni privesti pravdi - izjavili su njeni roditelji, prije nego što je njemački tužilac iznio svoje mišljenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.