POSLOVNI USPJESI

Počinje gradnja najskuplje ceste u Hrvatskoj: Euro-Asfalt potvrdio da je vodeći lider u cestogradnji

Procijenjena vrijednost radova iznosit će 461 milion kuna

U Rijeci je potpisan ugovor za gradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj. Avaz

Piše: Avaz.ba

19.6.2020

U Rijeci je  potpisan ugovor za gradnju najskuplje ceste u Hrvatskoj, odnosno dionice DC403, od čvora Škurinje do luka Rijeke, a koju će graditi Euro-Asfalt.

I pored brojne konkurencije, firma Eiuroasfalt dobila je ovaj posao te time potvrdila status vodećeg lidera u regiji po pitanju cestogradnje.

Procijenjena vrijednost radova iznosit će 461 milion kuna.

Riječ je o trasi dužine 2.977 metara, s 380 metara pristupne ceste koju čeka rekonstrukcija, na kojoj se zbog zahtjevnosti terena nalaze tunel Podmurvice dužine 1,2 kilometra, vijadukt Piopi s 316 metara, vijadukt Mlaka sa 144 metra i podvožnjak s 56 metara dužine.

Detalj sa potpisivanja ugovora. Avaz

- Radi se o samoj urbanoj jezgri grada Rijeke. Cesta prolazi ispod zgrada, preko terminala kroz sami centar i veže buduću luku, odnosno novu luku sa obilaznicom Rijeke, tako da je to vrlo važan infrastrukturni projekat. Također, tehnički je vrlo izazovan projekat - kazao je Jasmin Bučo iz kompanije Euro-Asfalt.

Prema njegovim riječima, radovi bi trebali krenuti u periodu od 70 dana, a najvjerovatnije početkom jeseni.

- Posao je dobiven sa jednom hrvatskom i slovenskom kompanijom. Radi se o "jugo konzorciju". Ovaj projekt Euro-Asfalt postavlja u sami vrh u tehničkom i stručnom smislu, kada su u pitanju građevinske kompanije u ovom dijelu Evrope - dodao je Bučo.

Ugovor obuhvata radove produbljenja morskog dna u dužini od 100 metara, čime će se izjednačiti dubina mora u cjelokupnoj dužini obale Kostrensko pristanište jug na terminalu Jadranska vrata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.