BRISEL

Drugog dana samita EU novi prijedlozi za ekonomsko oživljavanje Unije

Prvi dan samita završen je radnom večerom tokom koje je vladala određena tenzija zbog nesuglasica

Lideri EU u Briselu. afp

Fu. M. / Avaz.ba

18.7.2020

Novi prijedlozi očekuju se danas drugog dana samita Evropske unije o ekonomskom oživljavanju Unije pogođene epidemijom koronavirusa, saopćeno je u Briselu.

Predsjednik Evropskog vijeca Šarl Mišel (Charles Michel) će danas ponuditi nove prijedloge najpre manjim grupama zemalja, a kasnije pred svim članicama EU, naveli su izvori bliski samitu.

Prvi dan samita završen je radnom večerom tokom koje je vladala određena tenzija zbog nesuglasica među članicama o raspodjeli finansijskih sredstava.

Diplomatski izvori prenijeli su da su se poslije večere sastali Mišel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kako bi se bolje koordinirali pred drugi dan samita.

Njemačka i Francuska, s predlogom o fondu od 500 milijardi eura bespovratne pomoći - "poklona" za oporavak najviše onim članicama EU čije su privrede i zdravstveni sistemi najteže pogođeni pandemijom, predvode plan da Evropska unija ekonomski ozdravi i ne dozvoli da joj budu ugroženi ključne tekovine i temelj Unije - jedinstveno tržište.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.