BRISEL

Samit šefova zemalja EU ušao u četvrti dan bez dogovora: Makron lupao šakom o stol

Pregovori zapeli oko iznosa bespovratnih sredstava za privredni oporavak

Makron jutros u 6 napustio sastanak. AFP

Avaz.ba

20.7.2020

Samit čelnika zemalja članica EU u Briselu ušao je danas u četvrti dan, dogovora o sedmogodišnjem budžetu i fondu za oporavak još nema te je za 16 sati zakazan nastavak.

U nedjelju se samit cijeli dan odvijao u manjim grupama, a plenarno zasjedanje je odgađano cijelo popodne.

Čelnici EU konačno se okupili u punom sastavu na radnoj večeri u 19:20, koja je trajala do 23:30.

Tada je predsjednik Evropskog vijeća Čarls Mičel (Charles Michel) odredio 45-minutnu pauzu, kako bi obavio još nekoliko sastanaka s pojedinim čelnicima, ali tih 45 minuta protegnulo se na cijelu noć.

Nešto prije 6 sati ujutro čelnici su se ponovno nakratko okupili, a Mičel je zakazao nastavak u ponedjeljak u 16 sati.

Pregovori zapeli oko iznosa bespovratnih sredstava za privredni oporavak.


Makron jutros u 6 napustio sastanak. AFP

Četiri štedljive zemlje  - Nizozemska, Danska, Švedska i Austrija - traže, prema diplomatskim izvorima, da se instrument EU sljedeće generacije sreže na 700 milijardi eura, s predloženih 750, pri čemu bi se 350 milijardi dodjeljivalo kao bespovratna sredstva, a jednaki iznos kao zajmovi.


Prema prvobitnim planovima omjer je trebao biti dva prema jedan, to jest 500 milijardi eura bespovratne pomoći, a 250 milijardi zajmova.  


Čelnici EU pokušavaju dogovoriti sveobuhvatni paket težak više od 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji budžet u visini od 1074 milijarde eura i instrument za oporavak od 750 milijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak zajmovi.


Kako javlja AFP, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) lupio je rukom o sto zaprijetivši da će napustiti pregovore. Kazao je kako Francuska i Njemačka žele "plan bez presedana i kompromis" i da svaka članica mora uzeti dio odgovornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.