COSY BEAR

Ruski hakeri na meti zapadnih obavještajnih službi

Prije šest godina, holandski obavještajci su se navodno infiltrirali u grupu hakera

OPtužbe da su željeli ukratsi podatke o vakcini. ilustracija

Fu. M. / Avaz.ba

21.7.2020

Hakerska grupa Cosy Bear, povezana s ruskim bezbjednosnim službama, bila je umiješana u cyber napad na američku Demokratsku partiju tokom predsjedničkih izbora 2016. Sada je optužena da je pokušala da ukrade istraživanja zapadnih kompanija o vakcini za COVID-19.

Prije šest godina, holandski obavještajci su se navodno infiltrirali u grupu hakera koji su radili u poslovnoj zgradi nedaleko od Kremlja. Holandski agenti su, prema holandskom listu Volkskrant, hakovali bezbjednosnu kameru koja je snimala ljude koji ulaze u zgradu u Moskvi. Oni su navodno takođe pratili hakere i kada su 2016. upali u servere američke Demokratske stranke.

Ti hakeri će postati poznati kao APT-29 ili The Dukes ili, češće Cosy Bear, i povezani su s ruskim bezbjednosnim službama,piše RSE.

Holandski nalazi su, prema izvještaju, proslijeđeni američkim zvaničnicima i možda su bili ključni dokazi koji su naveli američke vlasti da zaključe da je Kremlj sprovodio ofanzivne cyber operacije radi hakovanja američkih političkih stranaka tokom predsjedničke kampanje 2016. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.