AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo i Janša se dogovorili: Uskoro 5G u Sloveniji

Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, rekao je Pompeo

Pompeo i Janša: Jačanje saradnje. afp

Fu. M. / Avaz.ba

13.8.2020

Slovenski premijer Janez Janša i američki državni  sekretar Majk Pompeo (Mike) koji boravi u kraćoj posjeti Sloveniji, založili su se za jačanje transatlantskog partnerstva i nalaženje zajedničkih odgovora na savremene izazove u području kibernetičke sigurnosti i energetske politike.

- Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o strateškom partnerstvu naše dvije države, kazao je američki šef diplomacije na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Janšom u vili Bled.

Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisom sporazuma o kibernetičkoj sigurnosti štitimo i ljudska prava, rekao je Pompeo koji je u međuvremenu sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o sigurnosnim uvjetima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.


Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci još uvijek zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenske iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svjetskog rata.

- Slovenija u NATO savezu želi postati vjerodostojan partner i s SAD-om nastaviti politiku koja je omogućila pad željezne zavjese i Berlinskog zida - kazao je Janša.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.