SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Donald Tramp političkim bombama i vatrometom želi "zapaliti" svoju izbornu bazu

Umjesto obraćanja internetom ili iz nekog neutralnog prostora, Traump će svoj govor održati u Bijeloj kući

Tramp: Namjerno pokazuje svoju moć. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

23.8.2020

Lansiranjem političkih bombi i stvarnim vatrometom, Republikanska stranka predsjednika Donalda Trampa (Trump) iskoristit će nacionalnu konvenciju iduće sedmice kako bi zapalila svoju bazu uoči predsjedničkih izbora u novembru, vjerovatno jednih od najkontroverznijih u američkoj povijesti.

Džo Bajden (Joe Biden) je na demokratskoj konvenciji ove sedmice prihvatio stranačku nominaciju za predsjednika države. Republikanska verzija trajat će od ponedjeljka do četvrtka na kojoj će njegov rival, aktuelni predsjednik Donald Tramp prihvatiti nominaciju za svoj drugi mandat.

Umjesto obraćanja internetom ili iz nekog neutralnog prostora, Traump će svoj govor održati u Bijeloj kući, u činu koji rasteže etička pravila i, iako je zakonit, kosi se s pravilima ponašanja predsjednika. Tramp tvrdi da je njegov izbor najpraktičniji jer su mjere protiv Covida-19 prisilile republikance da otkažu planove za održavanje tradicionalne konvencije s mnoštvom ljudi u Sjevernoj Karolini. 

Kako kaže Trump, on ionako živi u Bijeloj kući. Međutim, izborom predsjedničke rezidencije kao svoje stranačke bine i podnošenjem zahtjeva da se s obližnje šetnice National Malla lansira vatromet, Tramp namjerno pokazuje svoju moć u usporedbi s Bajdenovim skromnim pristupom.  

On će govoriti na svjetskoj pozornici - rekla je novinarima Trampova savjetnica keljane Konvaj (Kellyanne Conway). 

Konvencija počinje u ponedjeljak, tehnički u Šarloteu u Sjevernoj Karolini gdje bi fizički mogla biti manja skupina republikanskih delegata, a možda navrati i sam Tramp. Očekuje se da će prva dama melanija Tramp (Melania), koja je stigla u SAD kao useljenica iz Slovenije i rijetko progovara o svom privatnom životu, govoriti u utorak iz ružičnjaka Bijele kuće. 

Bajden: Prihvatio stranačku nominaciju za predsjednika države. Agencija

Potpredsjednik Majk Pense (Mike Pence), koji je važan za privlačenje desnih birača kršćanskih vrijednosti, govorit će u srijedu iz Baltimorea. Prije završnog Trampova obraćanja u četvrtak, konvencija će biti u znaku članova porodice koji su sastavni dio njegove kampanje, saveznika iz Kongresa i posebnih gostiju koji će naglasiti predsjednikov patriotizam i antisocijalističku retoriku.

Na demokratskoj konvenciji je najupečatljivija gošća bila kći žrtve koronavirusa koja je optužila Trampa što je naveo njenog oca da misli da pandemija nije ozbiljna. Kritike na način kojim upravlja koronakrizom, prva su linija političkih napada demokrata na Trampa. On odgovara da je demokratima cilj sijanje anarhije i bezbožnosti širom Amerike, a republikanci će na konvenciju dovesti goste koji će isticati te Trampove tvrdnje.

- On je protiv Boga. On je protiv oružja - rekao je Tramp o Bajdenu koji je u stvarnosti praktični katolik i umjereni političar.


S obližnje šetnice National Malla lansirat će vatromet. Agencija

Republikanci su navodno poslali pozivnice Patrisiji (Patricia) i Marku Mekkloskeju (Mark McCloskey) koji su postali desničarski junaci nakon što su snimljeni kako prijete vatrenim oružjem demonstrantima koji su marširali niz njihovu ulicu u Sent Luisu. Iako su kasnije optuženi za nezakonito korištenje oružja, par je dobio puno pažnju Trampa i njegovih pristaša na Fox Newsu.

Još jednu pozivnicu dobio je Nikolas Sandman (Nicholas Sandmann) koji je nedavno maturirao u Katoličkoj gimnaziji u Kovingtonu. Postao je slavan 2019. kada su medijske kuće objavile kako se izruguje američkim starosjediocima tokom školskog posjeta Vašingtonu, noseći bejzbolsku kapu s Trampovim sloganom "Make America Great Again".

Kasnije snimke dovele su pitanje cijelu priču, a njegova porodica podnijela je tužbu i dobila odštetu od CNN-a i Washington Posta i postala simbol gnjeva konzervativaca na medije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.