KAJL RITENHAUS

Ko je tinejdžer optužen za ubistva tokom protesta u Americi? Lud je za oružjem, voli Trampa

U srijedu je uhapšen u kući svoje majke u Antiochu u Illinoisu te optužen za teško ubistvo.

Ritenhaus na skupu Donalda Trampa. Screenshot

Avaz.ba

28.8.2020

Nakon što je policija u Kenoši (Kenoshi) u Vinskonsinu (Wisconsinu) u nedjelju 23. augusta upucala crnog muškarca u leđa čak sedam puta, ljutiti demonstranti  izašli su na ulice buneći se protiv policijskog nasilja, piše BBC. 

Treće večeri protesta, 17-godišnji mladić zapucao je na demonstrante iz poluautomatske puške te ubio dvojicu i teško ozlijedio trećeg demonstranta.

U srijedu je uhapšen u kući svoje majke u Antiochu u Illinoisu te optužen za teško ubistvo.

Snimke koje su se kasnije pojavile, upućuju na to da je tinejdžer satima patrolirao ulicama prije nego je zapucao na demonstrante. Novinarima je rekao da je 'njegov posao' da čuva zgrade te čak ponudi i medicinsku pomoć demonstrante.

Evo što se dosad zna o maloljetnom ubici, njegovim posjetama skupovima Donalda Trampa (Trumpa) i članstvu u Facebook grupi prijavljenoj za poticanje na nasilje.


Ko je on?

Na vidjelo izlazi sve više detalja o Kajlu Ritenhausu (Kyleu Rittenhouseu), a profili na društvenim mrežama otkrivaju njegovu dugogodišnju fascinaciju policijom.

Profilna fotografija opremljena je logom i natpisom 'Blue Lives Matter' što je znak podržavanja pokreta koji se zalaže za zaštitu 'plavih', tj. policijskih života, a čiji su članovi već mnogo puta bili u sukobu s članovima 'Black Lives Matter' pokreta.

Nekoliko njegovih objava, posveta su policajcima poginulima na dužnosti, no također nerijetko je objavljivao i slike sebe u policijskoj uniformi. Inače, on je bivši pripadnik lokalnog programa policijskih kadeta, potvrdili su iz policije Grayslakea.

Druga njegova strast su puške te na mnogim slikama pozira s oružjem, vježba pucanje te rastavljanje i sastavljanje pušaka. Valja naglasiti da po federalnom zakonu, ali i po zakonima država Ilinojs (Illinois) i Vinskonsin (Visconsin), niko mlađi od 18 godina ne smije posjedovati oružje.

U izjavi novinaru koji je izvještavao s prosvjeda, Kajl Ritenhaus (Kyle Riitenhouse) zvuči poput policajca i koristi se policijskom terminologijom dok objašnjava zašto je naoružan.

- Dio mojeg posla je da zaštitim ljude. Ako je netko ozlijeđen, ja tržim ususret opasnosti, kaže Kajl.

Nešto kasnije, pojavio se video u kojem Ritenhaus (Riitenhouse), kako se čini, puca čovjeku u glavu. Nakon toga, progoni ga skupina ljudi prije nego što padne na tlo i puca po njima.

Dok se približava policijskom autu s uzdignutim rukama, netko od promatrača viče: 'Ovaj ih je upravo upucao!'. No baš u tom trenutku, stižu vozila da pomognu ozlijeđenima.

Policija je Ritenhausa napokon uhapsila u  Antiochu u Ilinojsu, nekih 25 kilometara od Kenoše (Kenosh).


Ko su žrtve?

26-godišnjak iz Silver Lakea i 36-godišnjak iz Kenoše su ubijeni, dok je drugi 26-godišnjak ozlijeđen, no predviđa se da će se oporaviti.

Demonstranti su bili bijesni zbog još jednog slučaja policijske brutalnosti kad je 29-godišnjeg Džejkoba Blejka (Jacob Blake) policija upucala čak sedam puta u leđa. U Blakea je pucao policajac Rastin Šeski (Rusten Sheskey) dok je s djecom ulazio u automobil. Blajk nije poginuo, ali je teško ozlijeđen i ljekari kažu da će biti pravo čudo ako bude mogao ponovno hodati. 

Ograničene policijske snage u Kenši (Kenoshi) dovele su do toga da pojedinci uzmu stvar u svoje ruke i pokušaju smiriti demonstrante, kazao je glasnogovornik Udruženje policajaca Visconsina.

Snimke od utorka, prikazuju mnoge naoružane civile koji marširaju ulicama obučeni u maskirne uniforme.


Kakve su ubicine veze s Donaldom Trampom?

Objave Kajla Ritenhausa na društvenim mrežama upućuju na to da je podržavatelj Donalda Tampa.

U jednom videu može ga se vidjeti kako sjedi u prvom redu na jednom Trampovom skupu i plješće. Video s tog događaja, objavio je i na Tok Toku. I na Instagramu je u odjeljku 'bio' napisao: Tramp 2020.

Trampova glasnogovornica je portalu BuzzFeed kasnije kazala kako 'tinejdžer nije ni na koji način povezan s Trampovom kampanjom'.

'Predsjednik Tramp je u više navrata osudio sve oblike nasilje i vjeruje da moramo zaštititi sve Amerikance od haosa i bezakonja. U potpunosti podržavamo naše snage reda zbog njihove angažiranosti u ovom slučaju.'


Kakve su njegove veze s militantnim Facebook grupama?

Prije protesta, Facebook grupa 'Kenosha Guard' pozvala je svoje članove 'na oružje'.

Članovi grupe u više su navrata razgovarali o oružju i o načinima kako oštetiti automobile demonstranata. Nekoliko članova grupe upozorilo je ostale da je ovo poziv na nasilje, no rečeno im je da nisu povrijedili pravila platforme.

Nakon pucnjave u utorak navečer, objave su ipak uklonjene s te društvene mreže.

'U ovom trenutku, nemamo dokaza da je ubojica bio član 'Kenosha Guard' grupe, niti da je bio pozvan na događaj koji je grupa organizirala', kazali su iz Facebooka portalu Verve.

Kakva je reakcija?

Više od 200 FBI-evih agenata poslano je u Kenoshu kako bi pokušali u tom gradu ponovno uvesti red, a iz Bijele Kuće su poručili da je spremno i 2.000 pripadnika Nacionalne garde.

Desno orijentirani voditelj Fox Newsa, Taker Karlson (Tucker Carlson), izazvao je sablazan kad je u svojoj emisiji, kako se činilo, pokušao opravdati Ritenhausov čin.

- Zašto smo šokirani kad 17-godišnjaci s puškama pokušaju uvesti red ako to niko drugi neće napraviti?, rekao je u svojoj emisiji.

Dodao je i da je Kenosha potonula u kaos zato što su je vlasti napustile. Ove njegove riječi, naišle su na osudu na društvenim mrežama.

- Nevinog crnog muškarca ubila je policija, a Taker Karlson ga naziva nasilnikom. Kriv bijeli tip ubije dvoje ljudi, a Taker Karlson ga naziva domoljubom, objavio je na Twitteru CNN-ov komentator Kejt Bojkins (Keith Boykins).

U međuvremenu, pojavila su se nagađanja da su neki demonstranti imali Molotovljeve koktele, no to je kasnije opovrgnuto. Također, neki su kazali i da je u videu vidljivo da je Ritenhaus zapucao u samoobrani, no na drugim se snimkama vidi da je demonstrant prema ubici bacio tek običnu vreću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.