SVIJET

NATO: Ruska vojna avijacija krši međunarodno pravo

Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione, koji su se, prije susreta s danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja.

NATO. ARHIV

Avaz.ba

1.9.2020

Ruski borbeni avioni narušili su prošlog petka zračni prostor koji kontrolira NATO kada su presreli američki bombarder B52 ,koji je letio rutom iznad danskog otoka Borholm u Baltičkom moru, saopćeno je iz Združene komande zračnih snaga NATO-a u Ramštajnu.

Ruski piloti su "ozbiljno prekršili međunarodno pravo", navodi se, između ostalog, u saopćenju iz NATO-a, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNN. 


Odmah je data uzbuna danskoj eskadrili za brze reakcije da presretne ruske avione, koji su se, prije susreta s danskim pilotima, već vratili u svoju zonu letenja. 

Otok Bornholm se nalazi u Baltičkom moru, oko 90 kilometara istočno od Kopenhagena. 


Ruska armija je saopćila da njeni patrolni lovci Su-27 nisu narušili danski zračni prostor, već su letjeli iznad neutralnih voda u Baltičkom moru, u namjeri da presretnu američki bombarder B52, prenio je Tass riječi predstavnika ruskog Ministarstva odbrane.

Ovaj incident se dogodio u periodu rastućih tenzija između SAD-a i Rusije, koju Pentagon optužuje da je u više slučajeva intervenirala nebezbjedno i neprofesionalno.

- Ovaj incident je prvi poslije više godina koji nam ukazuje da je Rusija ponovo počela primjenjivati različite forme provokativnog ponašanja. Američki bombarder je letio u okviru akcije preleta iznad teritorija 30 zemalja članica Sjevernoatlantske alijanse s ciljem da demonstrira solidarnost u okviru saveza-  ocjenjuje se u saopćenju NATO-a. 

Ruski Su-27 nedavno su presreli američki B52 iznad Crnog mora, što je američki državni sekretar Mike Pompeo ocijenio kao "neprihvatljivo ponašanje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.