NAKON TAJNE INAUGURACIJE

Opozicija u Bjelorusiji poziva na nastavak protesta protiv Lukašenka

Tvrde da je Svetlana Tihanovskaja pobjednica prošlomjesečnih izbora

Lukašenko tokom tajne inauguracije. BeITA

Avaz.ba

26.9.2020

Svetlana Tihanovskaja (Tikhanovskaya), bjeloruska opoziciona čelnica, pozvala je da se za vikend ponove masovni protesti protiv tajne inauguracije osporavanog predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja je održana u srijedu.

- Podržavam sve koji će izaći na ulice svojih gradova ovu nedjelju. Zajedno možemo ostvariti naš cilj novih, poštenih izbora i zatim, kao rezultat novih izbora, službenu, zakonitu inauguraciju - izjavila je ona na mreži za razmjenu poruka Telegramu.

Predstavnici bjeloruske opozicije tvrde da je ona pobjednica prošlomjesečnih izbora, a ne Lukašenko.

Bjeloruska opoziciona čelnica Svetlana Tihanovskaja. Agencije

Tihanovskaja je 38-godišnja bivša nastavnica, koja se odlučila kandidirati za predsjednicu nakon što je njen suprug, potencijalni kandidat, zatvoren uoči izbora.

Evropska unija ove sedmice je saopćenjem ponovila tvrdnju da predsjednički izbori od 9. avgusta nisu bili "pravedni" te da ne priznaje pobjedu Lukašenka.

Lukašenko je inauguriran u srijedu, na prethodno nenajavljenoj, privatnoj ceremoniji u Minsku. Čim je javnost doznala za inauguraciju, izbili su protesti širom zemlje.

Protesti u Bjelorusiji održavaju se svaki dan od izbora, pod optužbom da je glasanje namješteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, zadržao vlast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.