NOVA RAZARANJA

Vlada Armenije proglasila ratno stanje i opću mobilizaciju

-Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje - navodi se u izjavi armenskog ministarstva obrane

Sukob između Armenije i Azerbejdžana počeo je početkom 90-tih godina prošlog vijeka. Agencije

Avaz.ba

27.9.2020


Vlada Armenije proglasila je ratno stanje i objavila opću mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, javlja Tanjug.

Premijer Armenije Nikol Pašinjan (Pashinyan) rekao je da su oružane snageAzerbejdžana pokrenule ofanzivu u pravcu regije Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspješno drži pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Armenije saopćilo je da su njihove snage srušile dva azerbejdžanska helikoptera i tri drona kao odgovor na napade za koje su rekli da su počeli u 4 i 10 sati po GMT-u. Cilj napada bila su civilna naselja, uključujući regionalno središte Stepanakert, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

-Naš će odgovor biti proporcionalan i vojno vodstvo Azerbajdžana snosi punu odgovornost za stanje - navodi se u izjavi armenskog ministarstva obrane.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da je počelo vojnu operaciju duž "linije dodira", ničije zemlje koja razdvaja snage koje podržava Armenija od azerbajdžanskih snaga u regiji, objavile su ruske novinske agencije.

Ministarstvo je reklo da je azerbejdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela.


Ministarstvo je reklo da je azerbejdžanski helikopter srušen, no da je posada preživjela. AFP

Dvije bivše sovjetske zemlje dugo su bile su sukobu zbog otcijepljene azerbajdžanske većinski armenske regije Nagorno-Karabaha, a granični sukobi pojačali su se proteklih mjeseci.

Armensko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je "agresiju vojno-političkog vodstva Azerbajdžana" te reklo da će armenska strana primjereno vojno i politički odgovoriti.

Etnički Armenci u Nagorno-Karabahu proglasili su nezavisnost za vrijeme sukoba koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Iako su 1994. dogovorile prekid vatre, Azerbajdžan i Armenija jedna drugu optužuju za napade oko Nagorno-Karabaha i duž državne granice između dviju zemalja.

Rusija je pozvala na okončanje sukoba i pokretanje pregovora između Azerbejdžana i Armenije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopćilo je kako se situacija u Nagorno Karabahu u trenutku znatno pogoršala i kako obje strane izvode napade duž linije razgraničenja.

-U cilju uspostave stabilnosti, pozivamo strane na hitnu obustavu paljebe i pokretanje pregovora - navodi se u saopćenju iz Moskve.

U saopćenju se navodi da je više civila ubijeno i ranjeno u napadima koje su armenske snage izvele na pogranična sela u regijama Terter, Agdam, Centralni Garvand Fuzulu i Cebrayil.

Iz ministarstva su naveli i da su azerbejdžanske snage adekvatno odgovorile na napade i da će štititi civile u toj regiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.