PORUČIO FRANCUZIMA

Lavrov: Neprihvatljivo je politizirati slučaj "Navaljni"

Moskva je saopćila da još nije vidjela dokaze o eventualnom trovanju Navaljnog i odbija da pokrene istragu

Lavrov skrenuo pažnju Le Drijanu. Arhiv

Srna

5.10.2020

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je ministru vanjskih poslova Francuske Žan-Iv le Drijanu (Jean-Yves Le Drian) da nisu prihvatljivi pokušaji da se politizuje navodno trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije.


U saopćenju se navodi da je Lavrov skrenuo pažnju Le Drijanu na neprihvatljivu prirodu pokušaja da se politizuje slučaj Navaljnog, uz napomenu da ruska strana tek treba da dobije odgovor na zvaničan zahtjev Tužilaštva Rusije koji je poslat u Pariz u okviru međunarodnog mehanizma za pravnu pomoć.


Lavrov je rekao da su ti pokušaju posebno primijetni na platformi Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV).


Prema navodima Ministarstva, dvojica ministara razgovarali su o brojnim pitanjima na trenutnom dnevnom redu, javio je TASS.


Berlin je ranije saopćio da su rezultati ispitivanja u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj pokazali da je Navaljni, ruski bloger, otrovan nervnim agensom "novičok" i zapadne zemlje su zatražile objašnjenje od Rusije.


Moskva je saopćila da još nije vidjela dokaze o eventualnom trovanju Navaljnog i odbija da pokrene istragu. Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u trovanje Navaljnog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.