INICIJATIVE

Duda Balje traži od Hotija otvaranje Kancelarije Kosova u Sarajevu

BiH je kroz historiju bila uz albanski narod, istakla Balje

Duda Balje. arhiv

Piše: Fu. M.

28.10.2020

Poslanica kosovske skupštine ispred bošnjačke zajednice Duda Balje, uputila je zvaničan zahtjev kosovskom premijeru Avdulahu Hotiju (Avdullah) i ministrici vanjskih poslova, Meljizi Haradinaj-Stubli za otvaranjem Kancelarije za vezu u Sarajevu.

Zbog „poteškoća u slobodnoj komunikaciji i kretanju prema državi Bosni i Hercegovini“ a pozivajući se na to da je bošnjačka zajednica na Kosovu „kroz historiju bila uz albanski narod“ sa kojim je zajedno iskusila „nasilje, patnju i selektivnu i sistemsku diskriminaciju“, ona je pozvala na otvaranje posebne misije u Sarajevu.

Kako navodi u saopćenju liderka Socijaldemokratske unije, Kosovo ima veliku dijasporu u BiH koja nema adresu na koju bi se obratila sa svojim problemima.

Objavljuje Duda BaljeSrijeda, 28. listopada 2020.

- Pored toga što bi dijaspori poboljšala pristupačnost kosovskim institucijama, takva misija bi poslužila i za političko zbližavanje sa BiH - tvrdi Balje u zahtjevu.

Povukla je i paralelu sa Grčkom koja, i pored toga što, poput Bosne i Hercegovine, nije priznala Kosovo, ipak ima Kancelariju za vezu u Prištini što je olakšalo slobodno kretanje građana.

- Štaviše, Republika Kosovo otvorila je Kancelariju za vezu u Beogradu, a BiH je jedina država u regionu sa kojom nemamo nikakvu saradnju i institucionalno povezivanje - stoji u njenom pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.