RAZGOVOR

Poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje za "Avaz": Ovdje se radi o inatu, ko će da ispadne veći lider ako ne popusti onom drugom

Mi smo kao Bošnjaci već platili cijenu tog previranja između Srba i Albanaca i ne bih željela da se to desi ponovo, rekla je Balje

Piše: A. Bajramović

12.12.2022

Balje: Strepim, iskreno da vam kažem. Twitter

Specijalci i barikade na ulicama, rafali i šok bombe, razmjena optužbi i prijetnji između Beograda i Prištine, najave intervencije s jedne ili druge strane, scenarij je već više puta viđen na sjeveru Kosova na koji se ostatak regiona postepeno i navikava, očekujući da sve ponovo bude završeno na miran način i za pregovaračkim stolom u Briselu. Međutim, potreban je samo jedan korak da sve ode u pogrešnom smjeru, pa zbog toga ne čudi zabrinutost građana ali i pojedinih političara.

- Strepim, iskreno da vam kažem. U tom diskutabilnom dijelu Mitrovice postoji Bošnjačka mahala gdje žive naši ljudi. Koliko god zvučalo sebično, vjerujte da se brine prvo o njima, jer mi smo ljudi koji su između dvije vatre. Albanci nismo, Srbi nismo. Evo bačena je bomba, zapaljeno auto baš u toj Bošnjačkoj mahali koja nikad nije bila problematična i gdje nikad ništa nije ni počelo, niti će se završiti – kaže za portal "Avaza" predsjednica Socijaldemokratske unije i zastupnica bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova.


Građani Kosova navikli na barikade

Zbog toga je s olakšanjem primila vijest o odgađanju izbora na sjeveru Kosova, jer još pamti 8. decembar 2010. godine kada je uoči izbora ubijen službenik Centralne izborne komisije Šefko Salković, koji je posthumno odlikovan Ordenom heroja Kosova.

- Mi smo kao Bošnjaci već platili cijenu tog previranja između Srba i Albanaca i ne bih željela da se to desi ponovo. Mi smo dio ove države, šta god se desi svima desit će se i nama, ali tenzije i briga postoje. Optimista sam da neće ići do onog najgoreg, što naravno može da se desi – dodaje Balje.

Građani Kosova već su navikli na barikade. One na kojima su Srbi stajali i danas postavljene su nakon hapšenja bivšeg policajca osumnjičenog za napad u kojem su uništene prostorije izborne komisije. Dok Priština najavljuje njihovo uklanjanje, takve zahtjeve šalju i SAD i Velika Britanije, Srbija razmatra slanje svojih snaga na Kosovo, a evropski zvaničnici apeliraju na smirivanje tenzija.

- Ovo je igra nerava. Nijedna strana neće da popusti, svako pokušava da demonstrira silu i onaj inat koji nas košta. Ovdje se radi o tom političkom inatu, ko će da ispadne veći lider ako ne popusti onom drugome. Neminovno je da Srbi žive tu, da je problem višegodišnji, neminovno je da će doći vrijeme kad moramo da sjednemo i konačno vidimo šta raditi, jer ovo je prevazišlo svaku mjeru – ističe Balje.


Rješenje odnosa

Ona očekuje da ovakvo stanje traje i do proljeća dok se ne nađe neko definitivno rješenje za odnose Kosova i Srbije.

- Nijedna strana ne može biti pobjednik, iako će svaka pričati da su upravo oni pobjednici. I mi, kao Kosovo, i oni morat ćemo da popustimo kako bi se pronašla neka sredina. Dakle, vjerujem da će tenzije trajati, puno zavisi od stranaca, situacija je potpuno neizvjesna, ali gotovo sam sigurna da će se naći neko rješenje jer sve ovo ne može da traje unedogled – kaže Duda Balje, zastupnica u Skupštini Kosova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.