NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

Austrija proglasila tri dana žalosti

Naše su misli i saosjećanje sa žrtvama, ozlijeđenima i njihovim porodicama u ovim jako teškim satima za Republiku Austriju - rekao je kancelar Sebastian Kurz

Napad u Beču. afp

Fu. M.

3.11.2020

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada u Beču u kojem su sinoć ubijene četiri osobe, a Austrijancima iz cijelog svijeta stižu poruke podrške i saosjećanja.

- Naše su misli i saosjećanje sa žrtvama, ozlijeđenima i njihovim porodicama u ovim jako teškim satima za Republiku Austriju - rekao je kancelar Sebastian Kurz prije sjednice vlade.

Život su izgubile dvije žene i dvojica muškaraca te jedan od napadača kojeg je ubila policija. Petnaestak osoba je povrijeđeno, od kojih je sedam životno ugroženo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana napadom u centru Beča te da Njemačka izražava sućut susjednoj Austriji i da je uz nju u borbi protiv "islamističkog terorizma".

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da "Evropa snažno osuđuje ovaj kukavički čin koji ne poštuje život i krši naše ljudske vrijednosti..."

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je osudio napad i rekao je da je Rusija spremna pojačati protuterorističku saradnju s Austrijom.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) također je najoštrije osudio napad.

- S ozbiljnom zabrinutošću pratio sam napad u Beču, jednom od sjedišta UN-a. Najoštrije osuđujem napad i ponovno potvrđujem UN-ovu solidarnost s narodom i vladom Austrije - napisao je Guteres.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.