OBRATIO SE IZ VILMINGTONA

Bajden poručio: Pobijedit ćemo u ovoj utrci s jasnom većinom, sa nacijom iza nas

Pobjeđujemo Trampa za četiri miliona glasova

Bajden: Brojke su jasne. AFP

N. Aj.

7.11.2020

Kandidat za predsjednika Amerike Džo Bajden (Joe Biden) obratio se kratko iz Vilmingtona. Poručio je svojim biračima da se strpe.

- Dragi sugrađani Amerikanci, nemamo još konačnu potvrdu pobjede, ali brojke su jasne. Govore nam da imamo jasnu i uvjerljivu priču. Pobjedit ćemo u ovoj trci. Samo pogledajte šta se sve desilo od jučer. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Džordži, sada smo u vodstvu i osvojit ćemo tu državu. Prije 24 sata bili smo u zaostatku u Pensilvaniji, a sada ćemo pobijediti. U prednosti smo, ali pobjeđujemo u Arizoni, Nevadi, ustvari naše vodstvo se dupliralo u Nevadi. Na putu smo ka više od 300 elektorskih glasova. Pogledajte nacionalne broje. Pobijedit ćemo u ovoj utrci sa jasnom većinom, sa nacijom iza nas. Imamo više od 74 miliona glasova. Pobjeđujemo Trampa za četiri miliona glasova. I to još raste. Posebno sam ponosan na to kako smo dobro prošli širom Amerike. Bit ćemo prvi demokrati koji će pobijediti u Arizoni za 24 godine, prvi demokrati koji će pobijediti u Džordži u 28 godina. I izgradili smo „plavi zid“ usred zemlje, koji se srušio prije četiri godine - rekao je Bajden, između ostalog.

Uz njega je stajala Kamala Heris (Kamala Harris) na pozornici.  

Bajden: Idemo ka više od 300 elektorskih glasova. AFP

Kako prenosi CNN, Bajden trenutno ima 253 elektorskih glasova, dok Donald Tramp (Trump) ima 213.

Osvrnuo se i na činjenicu da je jučer u Americi u jednom danu koronavirusom zaraženo 125.000 ljudi kazavši kako je, zajedno sa senatorisom Heris, održao nekoliko sastanaka s grupom stručnjaka za javno zdravstvo vezanih za ekonomsku krizu s kojom se Amerika suočava.

- Pandemija ne jenjava. Brojke lete u nebo. Uskoro bismo mogli imati i po 200 hiljada novozaraženih dnevno, a približavamo se i brojci od 240.000 izgubljenih života. 240.000 izgubljenih života širom Amerike - kazao je Bajden.

Istakao je da tenzije rastu, i da moraju rasti nakon ovako teških izbora.

- Ali, moramo ostati mirni. Strpljivi. Pričekajte da završi ovaj izborni proces i pričekajte da izbroje sve glasove - zaključio je Bajden.

Cijeli govor poslušajte ovdje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.